Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

Najevska lipa - Mati slovenskih lip

Najevska lipa - Mati slovenskih lip

Avtor: Dušica Kunaver

 

Cena z DDV: 4,94 €

 


Opis:

 
Koda:9789616179843
Zbirka:Pod lipo domačo
Vezava:Mehka, zvezek
Format:15 x 21 cm
Obseg:32 str.
Leto izdaje:2011
Založba:

Opomba:

Zbrala in uredila: Dušica Kunaver


Opis vsebine:

Najevska lipa je izjemna po svojem izgledu, starosti, pričevalnosti in seveda merah, saj je že več desetletij znana kot najdebelejše drevo v Sloveniji. Pričujoča knjižica predstavlja lipo na Slovenskem skozi zgodovino, pesem in pripoved ter njeno simboliko danes.

 

Danes enotno deblo je domnevno zraslo iz več debel. Zagotovo pa ne bomo tega vedeli nikdar, saj je notranjost drevesa votla. Tudi o starosti lahko le ugibamo. Ocenjujejo jo na okrog 700 let - po legendi naj bi lipo zasadili Turki.

 

Od nekdaj je človek slavil razna drevesa, jih po božje častil in jih posvečal bogovom. Slovensko sveto drevo je lipa. Že v pradavnini je bila lipa v vsej srednji Evropi sveto drevo. Bila je sveto drevo tudi naših poganskih prednikov. Med njene veje so zatikali darove za bogove in iz njenega lesa klesali malike. Naš jezik je v redku - "Se držiš kot lipov bog" - ohranil spomin na te davne dni.

 

Pod lipo so se v slovanski dobi zbirali starešine, se posvetovali in razsojali spore. Družila jih je senca lipe. Pod lipo se je smelo govoriti le resnico!

 

Iz vsebine

 

Najevska lipa

 

Najevska lipa pri Ludranskem vrhu

Najevska lipa v ljudski pripovedi

Zakopani zakladi - resnica slovenske zgodovine

 

Lipa Slovensko sveto drevo

 

Lipa - sveto drevo od pradavnine

Vloga lipe v zgodovini slovenskega ljudstva

Lipa - varuhinja slovenske starosvetne domačije

Lipa - pomočnica dekletu pri iskanju ženina

Lipa - koristno drevo

Ziljsko štehovanje  in visoki rej pod lipo

Matjaževa lipa

Lipa in lipov list - slovenski narodni simbol

Lipa zelenela je

Najevska lipa danes


O AVTORJU

Dušica Kunaver, prof. angleščine in ruščine v pokoju iz Ljubljane

 

Dušico Kunaver mnogi poznamo kot zbiralko ljudskega izročila. V zakladnici njenih knjižnih objav so ljudske pesmi, pripovedke, reki in legende, tudi življenjepise najdemo vmes. Od leta 1996 je samo v zbirki Pod lipo domačo, ki izhaja v samozaložbi, izšlo 16 del. In vendar je to le sad drugotne, lahko bi rekli ljubiteljske dejavnosti, medtem ko je poklicna pot Dušice Kunaver izpolnjena s poučevanjem angleščine, z oblikovanjem izvirnih učnih gradiv, vključevanjem staršev v učenje jezika in z ozaveščanjem etičnih vidikov poučevanja. Dobitnica priznanja se zaveda, da živimo v prelomnem obdobju. Vstopamo v nove mednarodne povezave. Če hočemo biti soustvarjalci prihodnje multikulturne Evrope, ne moremo naprej brez znanja jezikov. A kako poučevati tuj jezik, da postavimo trdne temelje znanju, ne da bi ob tem nekritično prevzemali tuje kulturne vzorce?

 

Dušica Kunaver pozna odgovor. Izhajati moramo iz lastnih korenin in spoštovati pravico do drugačnosti. Zavedati se moramo, da lahko tudi mi obogatimo druge s svojo kulturno dediščino, zato jo moramo najprej poznati in se naučiti, kako jo predstaviti - na primer v angleščini. Programi, ki jih je pripravila, segajo od Vrabčje šole lepega vedenja (za najmlajše) do strokovno zahtevne Angleške poslovne korespondence. Jezikovna šola Dušice Kunaver je v znamenju barv. Mavrična bližnjica do angleščine je opremljena s knjigami, kasetami, sestavljenkami in zloženkami. Staršem je namenjen priročnik Učim se učiti. Gradiva, namenjena učiteljem, pa opozarjajo na pasti poučevanja. Pedagoška neugnanost Dušice Kunaver skorajda ne pozna meja. O temah, ki jih obravnava v svojih knjižnih delih, že več kot 15 let predava poslušalcem vseh starosti, v najrazličnejših okoljih.


Vsa dela avtorja.

 

Ključne besede:

Dušica Kunaver, lipa, sveto drevo, drevesa, Najevska lipa, etnologija, lipov bog, domačije, pod lipo domačo, lipov list, slovenski simboli, slovensko ljudsko izročilo

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Rastline & rože & vrt » Knjige o vrtu & Vrt & vrtnarjenje


Keltski vrt - Divje, zdravo, vrtnarjenje z naravo

 

Keltski vrt - Divje, zdravo, vrtnarjenje z naravo

 

Pred vami je priročnik o prav posebnem vrtu. Spoznali bomo delce pozabljene veščine in hkrati umetnost oblikovanja keltskega vrta, kakršen je nekoč že obstajali tudi v teh krajih ..


Resnice je zmaga

 

Resnice je zmaga

Andrej Šiško

 

V tej knjigi boste brali o resnici, kot se je razkrivala slovenskemu domoljubu, ljubiteljskemu zgodovinarju, političnemu aktivist in bojevniku za pristno slovensko ljudovlado.e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Če nekdo zaključi, da je cena za nakup knjige previsoka, počakajte, dokler ne bo moral plačati cene, ker ni kupil! Počakajte, dokler ne dobi računa za trajno in kronično neznanje.

Jim Rohn

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.