Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

NEMA ZGOVORNOST PODOBE

NEMA ZGOVORNOST PODOBE

Avtor: Jure Mikuž

 

Cena z DDV: 9,08 €

 


Opis:

 
ISBN:961-6170-09-0
Zbirka:Sopotja
Vezava:Trda, ačitni ovitek
Format:13 x 23 cm
Obseg:104 str.
Leto izdaje:1995
Založba:


Opis vsebine:

Govorica telesa je zelo pomembna v vsakdanjem sporazumevanju, svojevrstno simboliko gest pa so vselej upoštevali tudi slikarji. Kakšni so ti simboli in kateri so zelo značilni, je s pomočjo slik iz slovenske in tuje umetnosti razloženo v kratkih esejih, zapisanih v knjigi.

 

Na vprašanje, kako gledati in razumeti sliko, bi najverjetneje našli veliko odgovorov. Umetnost nagovarja človeka v jeziku, ki ga marsikdaj ne pozna ali ne razume - v univerzalnem jeziku, katerega skrite pomene in poante prekriva patina časa minulih rodov, njihovih vedenj in skrivnosti.

 

V slikarstvu je ta govorica nema in zgoščena v en sam trenutek. Ta trenutek, ki ga ujame slikar, pa je vselej eksploziven, saj preseva preteklo in prihodnje hkrati, ter ekspresiven v svojem fizičnem, senzualnem, emocionalnem in duhovnem naboju. Odkod ta silna dinamika, ko gre vendar za nepremične upodobitve? Osnovni in osrednji slikarjev motiv je človek, njegovo telo in njegova duša. Telo je posoda njegove duše in inštrument, skozi katerega ta duša odzvanja v svet, zato je telo v ta namen razvilo svojo govorico - brez besed. Vendar še bolj občutljivo in zgovorno.

 

Tako kot verbalni govor ima tudi govorica telesa svojo morfologijo in sintakso, svoje dobesedne in prenesene pomene, svoj podtekst. Le s poznavanjem in pazljivim prisluškovanjem ter iskanjem pomenov lahko slika v "notranjem očesu" gledalca oživi tako kot zazvenijo verzi v "notranjem ušesu" bralca poezije.

 

Avtor pričujoče knjige nikogar ne uči, kaj videti, marveč, kako gledati, da ne bi spregledali. Podobe, ki jih je izbral, simbole in geste, ki to podobo sestavljajo, dopolnjuje z vednostjo o dobi, v kateri so nastale, njenem duhovnem, intelektualnem in materialnem kontekstu ter o psiholoških vzgibih in mentalnem ozračju, z vsem, kar se je prepletalo v slikarjevi izkušnji.

 

Na koncu pa vendarle ostaja vprašanje, ali so lahko podobe, geste in simboli pomenile ustvarjalcu slike nekaj drugega kot gledalcu-razlagalcu. Odgovor manj bo bržkone nedorečen, nejasen in zakrit vse dotlej, dokler bo obstajala umetnost.

 


Vsebina:

 

Molčite!
Apotropejska ali posmehljiva drža?
Molitev
Profana ostentatio
Histerično telo
Ameriški plan
Energetska inverzija
Seznam reprodukcij

 

Ključne besede:

apotropejska, govorica telesa, Jure Mikuž, Nema zgovornost podobe, posmehljiva drža, profana, reprodukcije, telo, slikanje, slikarstvo, umetnost, umetnine

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:

Noben artikel ne ustreza izbranim pogojem.

e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Veliki duhovi vedno naletijo na divje nasprotovanje povprečnega uma.

Albert Einstein

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.