Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

Osnove klasičnega plesa

Osnove klasičnega plesa

Avtor: Agrippina Jakovlevna Vaganova

 

Cena z DDV: 27,00 €

Ni zaloge

 


Opis:

 
ISBN: 961-6122-46-0
Vezava:Trda
Format:16,7 x 23,7 cm
Obseg:213 str.
Leto izdaje:1999
Založba:
Izdelek ni dobavljiv. Lahko si ogledate opis izdelka ali ga primerjate z drugimi izdelki v naši spletni trgovini, vendar ga ne morete položiti v košarico in naročiti. Vabimo vas, da izbirate med preostalo ponudbo v naši spletni knjigarni.


Opis vsebine:

Knjiga knjig za baletne pedagoge in plesalce je zdaj na voljo tudi v slovenskem jeziku. V njej slavna ruska balerina in največja baletna pedagoginja (in pedagog) 20. stoletja razčlenjuje svoj sistem plesnega pouka.

 

Iz priročnika, ki je prvič izšel leta 1934, vejejo avtoričini napredni pogledi na baletni pouk. Veliko je poudarjala pomen plesne tehnike, predvsem obvladovanje telesa in čiste pozicije rok in nog. Vendar je menila, naj bo vsa ta tehnika le v službi plesnega izraza, ne pa sama sebi namen.

 

Njen pedagoški pristop se zrcali tudi v prepričanju, da lahko s praktičnim delom na odru, ki ga izvajamo togo po programu, zaviramo umetniški razvoj in individualnost nadarjenih učencev. Glede zgradbe učne ure ne predpisuje nobenih trdnih shem in norm, predstavi pa v knjigi vse osnovne elemente, ki jih mora obvladati baletni plesalec.

 

V vsakem poglavju so opisani koraki od najlažje do najtežje (popolne) oblike, zato je njen pristop kljub različno zasnovanim programom baletnih razredov splošno uporaben. Pri klasičnem plesu se uporablja francoska terminologija, zato so vsi plesni izrazi v francoščini. Zaradi boljše preglednosti besedila so pisani v ležečem tisku.

 

V temeljnem delu s področja klasičnega plesnega izobraževanja avtorica najprej predstavi osnovne pozicije nog in nadaljuje s poglavjem o battementih (iztegnitvah nog), kjer začne z battement tendujem, ki je temelj vsega plesa. Nato nas pouči o izvajanju rond de jambov, v četrtem poglavju pa se posveti pozicijam rok in doda zglede za sodelovanje rok pri exercicu. Sledi predstavitev poz v klasičnem plesu ter povezovalnih in pomožnih gibanj. V sedmem, najobsežnejšem poglavju Vaganova sistematično obdela številne različice skokov, ki se v grobem delijo na visoke in drseče. V zadnjih poglavjih spregovori o udarcih noge ob nogo (batteries), plesu na prstih in obratih.
Priloge se pričnejo z zgledom šolske ure za višje razrede, nadaljujejo pa z 20 primeri vaj z glasbeno spremljavo. Notni zapisi so v posebnem dodatku h knjigi na voljo tudi posamično, skladbe pa so posnete tudi na avdiokaseti. Knjigo zaključuje stvarno kazalo. Vsi opisi plesnih elementov v priročniku so podprti z nazornimi slikami.

 

Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje je potrdil knjigo kot učno sredstvo za pouk baleta – plesa v umetniški gimnaziji.

 

POGLAVJA: Zgradba učne ure, Temeljna znanja, Battements, Ronds de jambes, Roke, Poze v klasičnem plesu, Povezovalna in pomožna gibanja, Skoki, Batteries – zanoski, Ples na prstih, Tours, Druge oblike obratov, Priloge, Primeri z glasbeno spremljavo.

 

Ključne besede:

Agrippina Jakovlevna Vaganova, klasični ples, battements, ronds de jambes, poze v klasičnem plesu, gibanje, skoki, batteries, ples na prstih, tours, obrati, glasbena spremljava

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Zdravje & vitalnost » Šport & gibanje » Gib & ples


Razvoj plesa in baleta

 

Razvoj plesa in baleta

Iko Otrin

 

Učbenik za pouk zgodovine plesa in glasbe, klasičnega baleta in stilskih plesov v glasbeni gimnaziji ter glasbeni in baletni šolie-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Če hočeš imeti znanje, vsak dan dodaj kaj. Če te mika postati moder, vsak dan kaj odvzemi.

Lao Ce

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.