Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

Politika in usoda

Politika in usoda

Avtor: Andrew Gamble

 

Cena z DDV: 16,44 €

 


Opis:

 
ISBN:961-6294-73-3
Zbirka:Sodobna družba
Vezava:Mehka
Format:14,5 x 21 cm
Obseg:143 str.
Leto izdaje:2006
Založba:


Opis vsebine:

Zdi se, da danes v sodobnih demokratičnih družbah prevladuje pogled na politiko, češ da je neučinkovita, koruptivna, egoistična in jo je zato treba odpraviti ali se čim manj ukvarjati z njo.

 

Andrew Gamble nasprotuje novodobnemu fatalizmu, v zadnjih letih razširjenim teorijam o koncu vsega – koncu ideologije, koncu nacionalne države, koncu avtoritete, koncu javne sfere in koncu zgodovine, ki so se iztekle v prepričanje, da naše delovanje usmerjajo sile globalizacije in tehnologije, da je to tako rekoč naravni proces in zato neizbežen.

 

Politično pojasnjuje skozi tri dimenzije: ureditev, identiteto in moč/oblast, vsakič v navezavi na omenjeni razglašeni konec politike. Pri tem ne interpretira toliko stališč posameznih avtorjev na to temo (denimo Fukuyama, Huntington idr.), temveč predstavlja obče dileme, ki se pojavljajo v zahodni politiki. Med temi so po njegovem mnenju najpomembnejše: obvladovanje globalizma, odprtost javne sfere, skrb za okolje in trajnostni razvoj, prerazporeditev virov in razvojne možnosti tretjega sveta.

 

Iz spremne besede

 

S knjigo je Gamble jasno pokazal predvsem logiko neoliberalnega in neokonservativnega načrta: politiko je treba priskutiti ljudem, da sami ne bodo več želeli sodelovati pri njenem nastajanju; vzroke za politiko je treba naturalizirati in jih predstaviti kot neizbežne; politiki je treba nadeti mit končnosti, konca zgodovine in ideoloških konfliktov ter sporočiti, da je po triumfu liberalizma in prevladi tržnih odnosov človeška svoboda dosegla najvišjo možno stopnjo; pod zastavo svobode naj kapital zasede in s tem zapre vse prostore javnega; politiko je treba depolitizirati.

 

Jernej Pikalo

 

Ključne besede:

Andrew Gamble, dileme v politiki, družba, država, historicizem, globalni trg, ideologije, politika, neoliberalizem, neokonservatizem, usoda, ureditev, identiteta, moč in oblast, postmodernost

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:

Psihoanaliza politike

 

Psihoanaliza politike

Milan Balažic

 

Avtor se loteva psihoanalitskih interpretacij političnega, ideologije, kulture in religije, pri tem pa upošteva najvidnejše teoretike 20. stoletja


Temelji politične znanosti

 

Temelji politične znanosti

Donatella Della Porta

 

Kombinacija temeljnih pojmov politične znanosti in analiza političnih sistemov moderne države. (Razprodano, ponatis ni predviden)e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Pogoj za popolno srečo je živeti svoje lastno življenje.

Jože Urbanija

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.