Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

SPREHODI PO SLOVENSKI POEZIJI

SPREHODI PO SLOVENSKI POEZIJI

Avtor: Irena Novak Popov

 

Cena z DDV: 10,29 €

Ni zaloge

 


Opis:

 
Koda:9789616422314
ISBN:961-6422-31-6
Vezava:Mehka
Format:13,5 x 20 cm
Obseg:548 str.
Leto izdaje:2003
Založba:
Izdelek ni dobavljiv. Lahko si ogledate opis izdelka ali ga primerjate z drugimi izdelki v naši spletni trgovini, vendar ga ne morete položiti v košarico in naročiti. Vabimo vas, da izbirate med preostalo ponudbo v naši spletni knjigarni.


Opis vsebine:

Knjiga vsebuje 18 zaokroženih razprav iz novejše (19. stoletje, prva polovica 20. stoletja) in sodobne (druga polovica 20. stoletja) slovenske poezije.

 

V prvem delu so zbrane razprave, ki razčlenjujejo opuse posameznih pesnikov, tako da so razvrščeni kronološko. Pesniki so predstavljeni z analitično interpretacijo tematskih, predvsem pa semantično-oblikovnih razsežnosti njihovih celotnih opusov, razen v primeru Župančiča in Strniše, kjer je analizirana ključna zbirka V zarje Vidove oziroma pesem Želod. Skozi vidik metafore, paradoksa, zvrstno-vrstnih in žanrskih izbir se razprave dvigujejo v razgrnitev estetskih, filozofskih in duhovnih dosežkov, ki so trajna lastnina slovenske literarne kulture.

 

V drugem delu so zbrane problemske študije, ki zajemajo več avtorjev, literarnih tokov in obdobij in ponujajo celovit, sintetičen in tipološko organiziran pregled (od razsvetljenstva do konca 20. stoletja) skozi poezijo prezrtih, podcenjenih slovenskih pesnic, lirsko tematizacijo prostora (dileme med podeželjem in mestom, domačim in tujim) in časa kot subjektivne bivanjske in jezikovno-besedilne kategorije, razvoj vizualne imaginacije v 20. stoletju, ki se je razmahnil predvsem v zgodovinski avantgardi in neoavantgardi (t. i. vizualni in konkretni poeziji), problem maskirane in karnevalizirane umetniške in individualne identitete od Cankarja do Šalamuna in Žabota ter odzivanje vseh generacij sodobnih pesnikov na najbolj akutne družbene konflikte, vojno v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bosni. Ta del sklepa pregled pesniške tematizacije jezika, imanentne in ključne teme moderne slovenske poezije.

 

V tretjem delu so predstavljeni rezultati raziskave najodličnejšega in najbolj kontinuirano prisotnega pesniškega žanra oz. stalne oblike – slovenskega soneta.

 

Celota skuša poglobljeno premisliti razvoj opaznih vsebinskih in oblikovnih jeder slovenske poezije, ki jih mora klasična literarna zgodovina, naravnana v historično-periodizacijske funkcije, pustiti ob strani. Študije prinašajo nove tematske in problemske perspektive in v tem bistveno dopolnjujejo shematično literarnozgodovisko preglednost.

 

Ključne besede:

kronologija, poezija, slovenska poezija, pesniki, pesmi, Irena Novak Popov, pesniško ustvarjanje

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Književnost * leposlovje » Poezija » Sodobna poezija


Feniks - Grenko sladka mikropoezija

 

Feniks - Grenko sladka mikropoezija

Julia Doria

 

Pesniška zbirka > 54 misterijev vesolja, zakodiranih v mikropoezijoKnjige » Otroške knjige - Beremo knjige za otroke & mladino » Slikanice za otroke » Slikanice - male tiskane črke


S pesmico jutro zbudim

 

S pesmico jutro zbudim

Živa Viviana Doria

 

S pesmico jutro zbudim je avtorska slikanica, ki prinaša pesmice za najmlajše. Igrive, vzpodbudne in prijazne pesmice spremljajo izvirne ilustracije v črno beli izvedbi.Knjige » Otroške knjige - Beremo knjige za otroke & mladino » Slikanice za otroke » Slikanice - velike tiskane črke


SINKO POBALINKO

 

SINKO POBALINKO

Julia Doria

 

Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
PREPIR IZ SVETA BO PREGNAN

 

PREPIR IZ SVETA BO PREGNAN

France Prešeren

 

Pesniška zbirka > Poezije, balade in romance, gazele, sonetje, Krst pri SaviciKnjige » Književnost * leposlovje » Literarna teorija & zgodovina


Poezije doktorja Franceta Prešerna

 

Poezije doktorja Franceta Prešerna

France Prešeren, Anton Slodnjak

 

Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo; otrok, kar ima Slava, vsi naj si v roke sežejo, da oblast in z njo čast, ko pred, spet naša bosta last!e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Oblačen dan se ne more primerjati s sončnim razpoloženjem.

William Arthur Ward

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.