Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

Neustrašni govor

Neustrašni govor

Avtor: Michel Foucault

 

Cena z DDV: 16,95 €

 


Opis:

 
Koda:978961678078
Zbirka:Beseda
Vezava:Mehka
Format:14,5 x 21 cm
Obseg:168 str.
Leto izdaje:2009
Založba:

Opomba:

Neustrašni govor > Prevod: Erna Strniša


Opis vsebine:

Slovenski prevod Foucaultove knjige Neustrašni govor je nastal na podlagi magnetograma njegovega zadnjega semestra predavanj iz leta 1983, ki jih je imel v okvirju seminarja »Diskurz in resnica«. Predavanja je imel na univerzi  Berkeley v ZDA in nemara ni golo naključje, da si je prav tu, na kraju eksplozije študentskega revolta v šestdesetih letih, izbral za osrednjo temo predavanj politiko. Kmalu zatem je Foucault umrl, knjiga s predavanj pa je izšla posthumno.

 

Foucault v knjigi analizira vznik grškega pojma parrhesia, ki so ga do tedaj zasilno prevajali kot »odkriti govor«, in zgodovino njegovih pomenskih premen v različnih družbeno-kulturnih in političnih okoliščinah antičnega sveta. Pojem parrhesia ima zanj lahko pozitivne in negativne konotacije, pri čemer sledi liniji branja, ki pojem neustrašnega govora osvetli v razmerju (kritičnega) subjekta do samega sebe, ko se znajde razpet med tiranijo oblasti in izrekanjem resnice, za katero se navkljub grozeči nevarnosti vendarle odloči.

 

Smoter etimološke, literarno kritične in filozofske analiza tega pojma, pa ni v zgodovinskem prikazu preteklega pojmovanja, temveč v oblikovanju teoretskega orodja za razumevanje naše sedanjosti, pravi Foucault in nadaljuje, da v parrehesiastični igri »stopate v specifično razmerje do sebe, da bi povedali resnico, se soočite z grožnjo smrti, namesto da bi počivali v zavetju življenja«.

 

»Parrhesia ni to, da povemo po resnici, pa nam potem to škodi… Navzoč mora biti namen, da kljub tveganju ravnamo tako. Mogoča je le v situaciji, ko lahko kaj izgubimo, ko smo v podrejenem položaju, pred močnejšim od sebe…"

 

Knjiga je napisana kot jasen in analitičen zgodovinski esej s problematizacijo osrednjega pojma parrhesia, pri čemer se obilno navezuje na antično literaturo, največ dramatiko. Namenjena je širokemu bralnemu občinstvu, posebej humanistično izobraženim, ki jih zanimata sodobna in antična filozofija. Slovensko izdajo Neustrašnega govora je s spremno besedo dopolnil prof. dr. Bogdan Lešnik, iz FF Univerze v Ljubljani, vsebuje pa tudi imensko kazalo in drug strokovni aparat.


O AVTORJU

Michel Foucault (1926-1984) je eden izmed najpomembnejših francoskih filozofov druge polovice 20. st. Bil je sodobnik strukturalističnih avtorjev, s katerimi ima mnogo skupnega in kamor se ga ponavadi tudi uvršča, vendar je razvil izrazito samosvoj teoretski pristop.

 

Foucaultove knjige so prevedene v številne tuje jezike, lepo število tudi v slovenščino, in njegova teorija je dandanes del vsakega družboslovnega univerzitetnega programa, tako da postaja del splošne humanistične izobrazbe.


Vsa dela avtorja.

 

Ključne besede:

Michel Foucault, govor, antika, antični svet, filozofija, etimološka, literarno, kritična analiza, predavanja

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Književnost * leposlovje » Aforizmi & grafiti & humor » Aforizmi & grafiti


Misli in izreki

 

Misli in izreki

Konfucij - Confucius

 

Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerihbi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje.Knjige » Književnost * leposlovje » Aforizmi & grafiti & humor » Aforizmi & grafiti


Zakladnica antične modrosti

 

Zakladnica antične modrosti

Aristoteles, Sun Cu

 

Zakladnica antične modrosti je izbor citatov, življenjskih modrosti in misli velikih antičnih filozofov ter mislecev kot so Aristotel, Cicero, Pitagora in drugi ...Knjige » Književnost * leposlovje » Izreki & modrosti


Vzpenjanje na Olimp: Miti in modrost starih Grkov

 

Vzpenjanje na Olimp: Miti in modrost starih Grkov

Stephen Bertman

 

Zgodovina, kultura in ustvarjalnost starih Grkov, izražene v njihovih mitih, filozofiji, književnosti in umetnosti so vgrajene v temelje sodobne civilizacijeKnjige » Književnost * leposlovje » Izreki & modrosti


Knjižni komplet Modre misli (Konfucij: Misli in izreki & Zakladnica antične modrosti)

 

Knjižni komplet Modre misli (Konfucij: Misli in izreki & Zakladnica antične modrosti)

Aristoteles, Konfucij - Confucius

 

Knjižni komplet Modre misli vsebuje 2 knjigi: Konfucij - Misli in izreki & Zakladnica antične modrostie-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

Razvoj iger in aplikacij


 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

 

 

HTML 
in CSS

 

Knjižno darilo Založbe Debora

Nasmeh je brezplačno sredstvo za izboljšanje videza.

Neznani avtor

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.