Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

No1 (CD)

No1 (CD)

Avtor: Marko Banda

 

Cena z DDV: 15,25 €

 


Opis:

 
Koda:9789616107068
Format:Cd glasbena zgoščenka
Leto izdaje:2009
Založba:


Opis vsebine:

Po dvanajstih letih je izšel prvi ponatis prvega CDja Marko bande z naslovom No1. Zvočni zapis je povsem enak originalnemu,  zunanja podoba pa zgolj za malenkost spremenjena, da ne bo nobenega dvoma, kateri je tisti tapravi, izvirni plošček. Teh že nekaj časa ni več najti in vsi tisti srečneži, ki jim je uspelo obdržati kak primerek, ga ne nikakor ne dajo iz rok.

 

MARKO BANDA in prekmurska ljudska glasba

 


Prekmurske pesmi so  take kot njena pokrajina. Hitre in poskočne kot Goričko in mirne in otožne kot Ravensko in Dolinsko. Sicer pa Prekmurje spada v Panonsko etnografsko območje, ki se razteza tudi na vzhodno Štajersko in čez del vzhodne Dolenjske, vse do Bele krajine. Nekatere kulturne značilnosti ga vežejo s sosednjim Međimurjem in Hrvaškim Zagorjem ter z Gradiščanskim in Madžarsko. Stoletja trajajoča politična pripadnost Madžarski je imela za posledico, da smo ločeni  od drugih Slovencev živeli svoje posebno življenje. Tako so se, tako v muziki kakor tudi v plesih, ohranile nekatere stare slovanske prvine in se izoblikovale nekatere posebnosti, kakršnih drugje na Slovenskem ne najdemo. Po drugi strani pa najdemo v prekmurskem izročilu tudi vse polno pesmi tujega izvora, po nastanku mlajših, deloma alpskega značaja, znane po vsem slovenskem ozemlju, vendar se igrajo in plešejo drugače.

 

Sicer pa nekaj o bandah v Prekmurju. Banda je v Prekmurju tradicionalen izraz za godčevsko skupino. Navadno smo jih imenovali po vodji, primašu, kot so rekli 1. violinistu, na primer Kociprova banda, Maučecova banda, Bakanova banda, Titanova banda. Bande so imele različne zasedbe, vendar so v njih vedno imela osrednje mesto godala. Poleg 1. in 2. violine še viola (kontra) in leseni bas, dopolnjevali pa so jih še s klarineti (žveglami) in flavtami. Namesto viole pa se je včasih pojavilo tudi čelo ali harmonika. Na sestavo godčevskih skupin je vplivala tudi sosednja Madžarska, saj so bande začele vključevati cimbale, ki so jih navadno igrali Romi. Tako je bil sestav naslednji: 1. in 2. violina, 1. in 2. viola, klarinet in bas. Največji dokumentirani sestav Kociprove bande leta 1970: 1. in 2. violina, 1. in 2. viola, C in B klarinet, cimbale in kontrabas. Seveda pa so bile zasedbe večinoma manjše, take kot je tudi naša. Bande so igrale predvsem na svatbah, romske pa tudi po gostinskih lokalih.

 

mag. Igor Cvetko Filozofska fakulteta - Oddelek za muzikologijo 


O AVTORJU

Marko banda je sicer nastala neposredno iz potreb beltinske folklorne skupine (ki - mimogrede - letos praznuje 70 let delovanja), vendar pa je s časom postala prepoznavna in predvsem samostojna godčevska zasedba, ki daje svoj prispevek in prepoznavnost zvočnemu svetu Prekmurja že 18 let. Zasedba se je s časom in priložnostno sicer nekoliko spreminjala, vendar pa je jedro skupine ostalo isto skozi vsa ta leta. Zvočno je skupina naslednica beltinske domače zasedbe, ki je spremljala beltinsko folkloro, danes najbolj znano pod imenom Banda Kociper-Baranja oziroma tudi Beltinška banda, saj je ravno cimbalist Miško Baranja tudi bil njihov prvi skupni in neposredni mentor. Zasedba torej temelji na zvoku zasedbe, kakršne so do in ob začetku dvajsetega stoletja igrale v gostinskih lokalih tistega časa v takrat še (do 1919) madžarskem Prekmurju. Od tod tudi zvok cimbal, ki zasedbi daje dobršen del prepoznavnosti…

 

Člani Marko bande (po abecedi!): Miha Kavaš – violina; Slavek Petek - kontrabas, vokal; Željko Ritlop - klarinet, vokal; Boštjan Rous - klarinet, vokal; Andi Sobočan – cimbale, občasno z nami zaigra Tomi Rauch – viola.

 

»Marko banda je na današnji etno sceni na Slovenskem pomemben dejavnik. Je ena redkih etno glasbenih skupin pri nas, ki načrtno goji čisto glasbeno izročilo svojega kraja, torej muziko, ki ni vezana na konkretnega avtorja, temveč predstavlja obdelano in prirejeno glasbo t. i. ljudskega repertoarja. S tem Marko banda označuje in hote nadaljuje lokalno glasbeno tradicijo Prekmurja in vzdržuje kulturni profil svojega etničnega področja. S kakovostno  izvedbo in bogatim programom pa Marko banda ne le ohranja glasbeno izročilo Prekmurja, temveč zavestno goji kontinuiteto v izročilu, tisto živo vez s preteklostjo torej, ki predstavlja pomemben dejavnik današnje glasbene podobe dela Slovenije onkraj Mure.«


Vsa dela avtorja.


Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


CD & DVD » Glasba & CD » Etno


Vöra bije (CD)

 

Vöra bije (CD)

Marko Banda

 

Prekmurska etno glasba 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.