Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

Izmerimo in razvijmo intelektualni kapital organizacije

Izmerimo in razvijmo intelektualni kapital organizacije

Avtor: Renata Mihalič

 

Cena z DDV: 16,15 €

 


Opis:

 
Koda:9789619183762
Zbirka:Managerjeva orodja
Vezava:Mehka
Format:16,5 x 23,5 cm
Obseg:104 str.
Leto izdaje:2009
Založba:


Opis vsebine:

Priročnik za upravljanje, merjenje, razvoj in krepitev korporativnega intelektualnega kapitala, avtorice mag. Renate Mihalič.
 
 
 
Spoznajte intelektualni kapital in ugotovite, kaj vam v podjetju ustvarja dodano vrednost
in kaj vam jo uničuje.


 
Kaj sploh je korporativni intelektualni kapital, zakaj je pomemben, kakšna je njegova struktura in kaj je sploh značilno za dobo intelektualnega kapitalizma.
 
 
 
Izmerite intelektualni kapital svoje organizacije in spoznajte, kako ga lahko upravljate.


 
Enostavna metodologija merjenja intelektualnega kapitala, pristopi v upravljanju, praksa tujih podjetij in ukrepi za razvoj in krepitev intelektualnega kapitala podjetij ter drugih organizacij.

 

Priročnik »Izmerimo in razvijmo intelektualni kapital organizacije«, ki predstavlja novo delo v zbirki »Managerjeva orodja«, zapolnjuje vrzel na področju slovenske literature o intelektualnem kapitalu.

 

Praksa slovenskih podjetij in drugih organizacij kaže, da še nimamo prave predstave o tem, kaj intelektualni kapital sploh je, zakaj ima tako pomembno vlogo in kako naj ga sploh izmerimo ter upravljamo. Osvojitev teh znanj pa je danes nujna, če želimo ustvarjati novo vrednost, tako v obliki intelektualnega kot finančnega kapitala.

 

Sedanji val internacionalizacije ekonomije in globalizacije trgov, razvoj ekonomije znanja, oblikovanje nove družbe, management sprememb in tveganj, razcvet intelektualnega kapitala in druge globalne razvojne dinamike, se danes namreč izkazujejo v lokalnih učinkih in procesih tranzicije v delavce znanja in inoviranja, v pojavu intelektualnih kapitalistov, razvoju organizacij znanja in inoviranja ter nenazadnje držav intelektualnega kapitala kot celot.

 
 
Intelektualni kapitalizem je torej nepreklicno tu in samo od nas je odvisno, ali ga bomo znali izkoristiti ali ne. Dejstvo pa je, da je prihodnost je v rokah intelektualnih kapitalistov.


 
V priročniku se bomo najprej seznanili s širšim okvirjem intelektualnega kapitalizma in načeli družbe znanja ter s spremembami v kapitalskih strukturah, kar je osnova za razumevanje pogojev, v katerih intelektualni kapital deluje in se razvija. V nadaljevanju pa bomo natančneje spoznavali, kaj intelektualni kapital v bistvu sploh je, kako ga prepoznamo, zakaj je tako pomemben, kakšno vlogo opravlja v organizacijah in kakšen je pristop k upravljanju te oblike kapitala.

 

Seznanili se bomo s strukturo intelektualnega kapitala in si podrobneje ogledali elemente procesnega, inovacijskega, človeškega, relacijskega in socialnega kapitala. Ogledali si bomo različne pristope k merjenju intelektualnega kapitala, nato pa se bomo s pomočjo vprašalnika naučili samostojno in enostavno izmeriti kritično maso intelektualnega kapitala 
v lastnem podjetju oziroma organizaciji. Tudi pri intelektualnem kapitalu velja splošno načelo, da vse, kar lahko izmerimo, lahko upravljamo, in seveda tudi obratno.

 

Na osnovi rezultatov meritev se bomo namreč lahko poslužili praktičnih ukrepov za razvoj in krepitev intelektualnega kapitala, ki jih bomo spoznali v nadaljevanju priročnika. Osvetlili bomo tudi tiste najzglednejše primere merjenja in upravljanja intelektualnega kapitala v evropskih, ameriških in azijskih podjetjih, ki narekujejo smernice razvoja na tem področju.

 

Na koncu pa bomo intelektualni kapital umestili še v širši okvir nacionalnega intelektualnega kapitala, spoznali primer normativne ureditve tega področja v podjetju oziroma organizaciji. Nenazadnje pa bomo spoznali osnovni model usposabljanja o intelektualnem kapitalu, ki ga bomo s pomočjo vsebin iz priročnika, lahko povsem samostojno izvedli tudi za svoje sodelavce in poslovne partnerje Spoznajte elemente procesnega, inovacijskega, človeškega, socialnega in relacijskega kapitala.


 
Viri ustvarjanja nove vrednosti v okviru posameznih oblik intelektualnega kapitala.

 

Kazalo vsebine


 
 
1. poglavje: Intelektualni kapitalizem
 
2. poglavje: Sodobna revolucija kapitalskih struktur
 
3. poglavje: Opredelitev intelektualnega kapitala
 
4. poglavje: Razvoj intelektualnega kapitala
 
5. poglavje: Struktura intelektualnega kapitala
 
6. poglavje: Upravljanje intelektualnega kapitala
 
7. poglavje: Procesni kapital organizacije
 
8. poglavje: Inovacijski kapital organizacije
 
9. poglavje: Človeški kapital organizacije
 
10. poglavje: Relacijski kapital organizacije
 
11. poglavje: Socialni kapital organizacije
 
12. poglavje: Merjenje intelektualnega kapitala
 
13. poglavje: Vprašalnik za merjenje intelektualnega kapitala organizacije
 
14. poglavje: Praktični ukrepi za razvoj in krepitev intelektualnega kapitala
 
15. poglavje: Intelektualni kapital v praksi evropskih podjetij
 
16. poglavje: Intelektualni kapital v praksi ameriških podjetij
 
17. poglavje: Intelektualni kapital v praksi azijskih podjetij
 
18. poglavje: Nacionalni intelektualni kapital
 
19. poglavje: Normativna ureditev intelektualnega kapitala
 
20. poglavje: Usposabljanja o intelektualnem kapitalu
 
 
Pojmovni slovar
 
Literatura, viri in priporočljivo dodatno branje


O AVTORJU

Mag. Renata Mihalič se je rodila 7. aprila 1976 v Kranju. Po maturi na Gimnaziji Škofja Loka, je leta 1995 vpisala študij kadrovskega managementa na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru, kjer je leta 1999 diplomirala z odliko. Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani je nadaljevala s podiplomskih študijem komunikologije, kjer je leta 2006 magistrirala, in sicer na temo intelektualnega kapitala in razvoja managementa človeškega kapitala.

 

Za magistrsko nalogo je prejela nagrado Kadrovski up, ki jo podeljuje Planet GV. Leta 2010 je vpisala doktorski študij prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.     Prve delovne izkušnje je pridobivala že v gimnazijskih dneh in v času dodiplomskega študija, in sicer z delom v družinskem podjetju, po diplomi pa je delala na številnih razvojnih in raziskovalnih projektih. Leta 2000 se je zaposlila v podjetju Planika Kranj d.d., kjer je po zaključenem pripravništvu delala kot strokovna sodelavka za kadrovanje in izobraževanje.

  
 
Svojo kariero je nadaljevala najprej kot pripadnica Slovenske vojske, nato pa v upravnem delu Ministrstva za obrambo, kjer je bila zaposlena kot svetovalka. Leta 2005 je ustanovila lastno podjetje Mihalič in Partner d.n.o., kjer je zaposlena kot direktorica družbe. Ukvarja se s poslovnim svetovanjem na področju intelektualnega kapitala, človeških virov, splošnega managementa in organizacije ter izobraževanja in razvoja kompetenc.


 

Napisala je vrsto knjig, ki jim zaupa vedno več direktorjev, podjetnikov, predavateljev in drugih zadovoljnih uporabnikov. Napisala je tudi več strokovnih in znanstvenih člankov, ki jih je objavila tako doma kot v tujini, obenem pa se uveljavlja še kot prevajalka strokovnih knjig. O izsledkih svojega dela in raziskav predava tudi na različnih konferencah in posvetih.


Aktivno govori angleški in francoski jezik ter pasivno nemški in italijanski. Na različnih področjih se redno izpopolnjuje in usposablja na tečajih, strokovnih seminarjih in znanstvenih konferencah.


 
Prosti čas najraje preživlja s svojimi najbližjimi. Rada ima tudi naravo in živali ter spoznavanje novih dežel in kultur. Igra tenis in kolesari, navdušujejo pa jo dobra glasba, knjige in filmi.


Vsa dela avtorja.

 

Ključne besede:

Renata Mihalič, organizacije, management, vodenje, intelekutalni kapital, upravljanje, finančni, kapital

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Poslovna rast & finance » Management & vodenje


Management človeškega kapitala

 

Management človeškega kapitala

Renata Mihalič

 

Priročnik za celostno upravljanje človeškega kapitala in človeških virov v praksi sodobnih organizacij znanjaKnjige » Poslovna rast & finance » Management & vodenje


Povečajmo zadovoljstvo in pripadnost zaposlenih

 

Povečajmo zadovoljstvo in pripadnost zaposlenih

Renata Mihalič

 

Praktični nasveti, metodologija, interni akt, model usposabljanja in še veliko več za celostno upravljanje zadovoljstva in pripadnosti vaših zaposlenih.Knjige » Poslovna rast & finance » Komunikacija & strategije


Uporabimo psihološko pogodbo zaposlenih

 

Uporabimo psihološko pogodbo zaposlenih

Renata Mihalič

 

Priročnik nam celostno in na enostaven način razkriva vse skrivnosti psiholoških pogodbKnjige » Poslovna rast & finance » Management & vodenje


UPRAVLJAJMO ORGANIZACIJSKO KULTURO IN KLIMO

 

UPRAVLJAJMO ORGANIZACIJSKO KULTURO IN KLIMO

Renata Mihalič

 

Praktični nasveti, metodologija, interni akt in model usposabljanja za celostno upravljanje, učinkovito merjenje in uspešen razvoj ustrezne in spodbudne organizacijske kulture in klimeKnjige » Poslovna rast & finance » Komunikacija & strategije


Deluje! Slavna rdeča knjižica, ki uresniči vaše sanje

 

Deluje! Slavna rdeča knjižica, ki uresniči vaše sanje

Roy Herbert Jarrett

 

Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja. Tisoči, ki so si s pomočjo te knjižice izboljšali življenje, bodo pritrdili dejstvu, da Deluje!e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Držite se svojih sanj. In naredite vse kar je treba, da jih spremenite v resničnost!

Beverly Sallee

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.