Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

SLOVENIJA, ITALIJA - Od preziranja do priznanja

SLOVENIJA, ITALIJA - Od preziranja do priznanja

Avtor: Boris M. Gombač

 

Cena z DDV: 25,00 €

 


Opis:

 
ISBN:961-6122-08-8
Zbirka:"Vrag ali mejak?"
Vezava:Trda
Format:16 × 23 cm
Obseg:160 str.
Leto izdaje:1996
Založba:


Opis vsebine:

Knjiga je prispevek k uravnoteženemu pogledu na zgodovino odnosov med Italijani in Slovenci v zadnjih dveh stoletjih.

 

Tržaški zgodovinar pomaga razumeti razloge za trenja v prostoru med Alpami in Jadranom ter pojasnjuje okoliščine, ki so pripeljale do italijanskega zatiranja Slovencev z vrhuncem v času fašizma. Študija je namenjena ne le politikom in diplomatom, ampak tudi širšemu krogu bralcev. 

 

Spremna beseda: Zoran Thaler
Zbirka: "Vrag ali mejak?"


Študija tržaškega zgodovinarja, ki je izšla ob finančni podpori Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, osvetljuje odnose med Slovenci in Italijani v zadnjih dveh stoletjih. Razkriva korenine italijanskih teženj po prisvojitvi dela slovenskega narodnostnega ozemlja in podreditvi tamkajšnjega prebivalstva.

Delo je namenjeno vsem, ki se zanimajo za to zgodovinsko tematiko, zato je pisano poljudno. Knjiga je bila zasnovana kot priloga Bele knjige o diplomatskih odnosih med Slovenijo in Italijo, vendar predstavlja povsem samostojno delo, ki razkriva marsikatero malo znano dejstvo.

Knjiga je aktualna, saj opominja slovenske politike na pomen strpnosti in enotnega nastopanja pri urejanju odnosov z Italijo. Odlikuje jo pretehtani ton, iz katerega veje duh prizadevanja za uravnoteženi prikaz razvoja odnosov Slovenija?Italija. Avtor pokaže napake obeh strani, a kljub temu jasno ugotovi, kdo in s kakšnimi sredstvi je spodbujal sovraštvo.

Orisuje višek preziranja v času fašizma in dogodke v zvezi z določanjem meje in sklepanjem sporazumov po drugi svetovni vojni. Zaključi se z italijanskim priznanjem samostojne Slovenije in podporo mladi državi pri vstopanju v evropske povezovalne procese.

Avtor razkriva, da je bilo v skrajno usmerjenih italijanskih političnih krogih že sredi prejšnjega stoletja zaznati nestrpnost do enakopravnega vključevanja Slovencev v družbeno življenje na narodnostno mešanih območjih.

Uveljavljati se je začelo preziranje slovenskega življa, ki se je stopnjevalo v odkrito sovraštvo, ki je doseglo svoj vrhunec pod zatiralsko fašistično vladavino med leti 1921 in 1943. Italijani so imeli do Slovencev vzvišen odnos, kar se je odrazilo tudi pri urejanju meddržavnih razmerij in sklepanju sporazumov med bivšo Jugoslavijo in Italijo po 2. svetovni vojni. Miselnost italijanskih pogajalcev je bila odsev preteklosti in občutka lastne večvrednosti.

Avtor jasno pove, da v Italiji obstajata dva tokova naravnanosti do Slovencev ? eden je cepljen s prezirom, drugi pripravljen na ustvarjalni dialog. Slednji je prevladal ob nastanku neodvisne Slovenije, saj je bila Italija v prvi skupini držav, ki so priznale slovensko državnost.

Knjigo zaključuje seznam virov.Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Književnost * leposlovje » Avtobiografije & biografije


EMERIK BERAN (1868-1940) SAMOTNI SVETOVLJAN

 

EMERIK BERAN (1868-1940) SAMOTNI SVETOVLJAN

Jernej Weiss

 

Pričujoča študija Jerneja Weissa je prva poglobljena predstavitev skladatelja in pedagoga Emerika BeranaKnjige » Književnost * leposlovje » Avtobiografije & biografije


FRANZ CONRAD VON HöTZENDORF - arhitekt prve svetovne vojne

 

FRANZ CONRAD VON HöTZENDORF - arhitekt prve svetovne vojne

Lawrence Sondhaus

 

Če v vsej Evropi iščemo pet mož, ki so osebno odgovorni za izbruh I. svetovne vojne, je eden izmed njih gotovo feldmaršal Conrad.Knjige » Zgodovina, družba, filozofija » Zgodovina » Novejša zgodovina


Izravnavanje sveta - Kratka zgodovina 21. stoletja

 

Izravnavanje sveta - Kratka zgodovina 21. stoletja

Thomas L. Friedman

 

Knjiga predstavlja posledice globalizacije in ponuja možnosti, kako se soočiti z njimiKnjige » Etnologija & ljudsko izročilo » Etnologija & svet


Kaj je kulturna zgodovina

 

Kaj je kulturna zgodovina

Peter Burke

 

Ljudska kultura je ob že uveljavljeni visoki kulturi postala eno pomembnejših raziskovalnih področij z vključevanjem zgodb navadnih ljudi in vsakdanjega življenjaKnjige » Književnost * leposlovje » Literarna teorija & zgodovina


LABIRINTI LJUBEZNI V SLOVENSKI KNJIŽEVNOSTI OD ROMANTIKE DO II. SVETOVNE VOJNE

 

LABIRINTI LJUBEZNI V SLOVENSKI KNJIŽEVNOSTI OD ROMANTIKE DO II. SVETOVNE VOJNE

Katja Mihurko Poniž

 

Prva večja raziskava slovenskih literarnih besedil, v katero so vključena dognanja študij vloge spolov, se pravi obravnav ženskosti in moškosti, in ki se namesto ustaljenih interpretacij znanih tekstov posveča motivom ljubezni, spolnosti, erotike in zakone-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Držite se svojih sanj. In naredite vse kar je treba, da jih spremenite v resničnost!

Beverly Sallee

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.