Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

LAŽNIVI SLI - Kako zasvojljive droge poškodujejo možgane

LAŽNIVI SLI - Kako zasvojljive droge poškodujejo možgane

Avtor: Sue Rusche, David P. Friedman

 

Cena z DDV: 25,00 €

 


Opis:

 
Koda:7952
Vezava:Trda
Format:16,5 × 24 cm
Obseg:160 str.
Leto izdaje:2004
Založba:


Opis vsebine:

 

Ljudje smo se srečevali z drogami že v daljni preteklosti. Naši predniki so jih uporabljali za zdravilne pripravke in lajšanje bolečin, že od nekdaj pa je bilo tudi veliko ljudi, ki so bili od njih odvisni.Problematika uživanja drog in zasvojenosti z njimi je žgoč družbeni problem ne le v ZDA, od koder prihajata avtorja knjige, ampak vdira tudi v naš prostor in vsakdanje življenje.


Kljub temu da vedo, da droge povzročajo zasvojenost, se jim uživalci zelo težko odpovejo. Zakaj se je drogam tako težko upreti in zakaj vodijo v zasvojenost? Na ti vprašanji odgovarjata avtorja knjige Lažnivi sli. Najprej predstavita delovanje možganov in možganski sistem nagrajevanja, ki poskrbi za občutek ugodja v telesu, ko počnemo stvari, ki nam koristijo. V ta sistem se vpletajo droge kot lažnivi sli (od tod naslov), ki posnemajo vedenje naravnih kemičnih snovi za prenašanje sporočil v možganih. Ne glede na to, kako pridejo droge v telo (s kajenjem, z vbrizgavanjem, vdihavanjem ali oralno), jih kri hitro prinese do možganov, kjer pod pretvezo, da so njihovi naravni kemični sli, predajo lažna sporočila in tako nekatera možganska sporočila okrepijo, druga izkrivijo in spet tretja povsem uničijo.


Knjiga obravnava vse vrste drog: agoniste (opiati, kanabis, nikotin, halucinogene droge), antagoniste (kofein), depresorje, stimulante (kokain, amfetamin ...), inhalante (lepila, razredčila, smejalni plin), ki povzročajo različne učinke, vsem pa je skupno, da spremenijo komunikacijo med nevroni.


Silovitost užitka, ki ga sprožijo droge, je za mnoge vredna vsakega tveganja, tudi tveganja zasvojenosti, do katere pride zaradi daljšega uživanja drog. Če so možgani nenehno izpostavljeni drogam, nastanejo v njihovi organizaciji spremembe, ki vodijo v telesno odvisnost. Zaradi razlike med zasvojenci in bolniki, ki močne opiate jemljejo kot zdravila, pa lahko predpostavljamo, da pride pri zasvojencih do dodatnih sprememb, ki pripeljejo do psihične odvisnosti.

 

Telesna in psihična odvisnost skupaj vodita v zasvojenost, tj. v izgubo svobodne volje, ki jo avtorja ne povezujeta z izgubo moralnega čuta, ampak vzroke zanjo iščeta v možganskih spremembah zaradi drog. Trdita, da so "možgani sedež svobodne volje" in da droge spremenijo dele možganov, ki vplivajo na našo sposobnost svobodnega odločanja. Spoznavni del možganov sicer prepozna potrebo po prenehanju jemanja drog, vendar jo čustveni del zanika in prepozna le željo po vedno novih prijetnih občutkih, ki jih sprožajo droge.


Knjiga razumljivo predstavi nova znanstvena dognanja na področju zasvojenosti, ki bodo pomagala bolje razumeti, kaj se dogaja v možganih zasvojencev, in zato pripomogla k učinkovitejšemu zdravljenju. Vprašanje, ali je mogoče zasvojenost popolnoma ozdraviti, pa še vedno ostaja nerešeno.


V knjigi bodo našli veliko zanimivih, poučnih pa tudi srhljivih sporočil vsi: psihoterapevtski, medicinski, socioterapevtski in drugi strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zasvojenci z drogami, ter pedagogi na vseh stopnjah izobraževanja; koristila bo tudi staršem otrok in mladostnikov, morda pa bo vsaj malo pomagala tudi tistim, ki so jih lažnivi sli že zasvojili ...


POGLAVJA: Tvoji možgani, tvoja pamet - tvoja odločitev, Današnji uživalci - jutrijšnji zasvojenci, Kako so možgani organizirani, Kako so deli možgan med seboj povezani, Kako mamila spremenijo komunikacijo nevronov, Kako mamila pridejo v možgane in iz njih, Mamila povedo možganom, naj nadaljujejo z jemanjem, Kako mamila spremenijo možgane in povzročijo omamo, toleranco, senzibilizacijo, telesno odvisnost in abstinenčno krizo, Kako mamila spremenijo možgane in povzročijo psihično odvisnost, potrebo po mamilu in zasvojenost, Posredovanje in zdravljenje, Terapevtska uporaba: kako je lahko mamilo tudi zdravilo, Povzetek, Epilog, Slovar, Kazalo.

 

Ključne besede:

droge, mamila, zasvojenost, možgani, odvisnosti, zasvojenci, uživanje drog, lažnivi sli, narkotiki, zdravljenje, otroci in droge, prepovedane droge, odvisniki, heroin, trde droge, drogiranje, drogeraška scena

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Poslovna rast & finance » Kariera


V odvisnosti od službe

 

V odvisnosti od službe

Burke Hedges

 

Naučili so nas, da si moramo poiskati dobro službo, zaposlitev za vse življenje, zanimivo, dobro plačano, z veliko dodatnimi ugodnostmi in končno za dobro pokojnino. Pa tega več ni. Neodvisnost je dolgoročna zadeva.


Alkohol, droga in tvoje telo

 

Alkohol, droga in tvoje telo

Polly Goodman

 

Poglavitni namen priročnika je osveščati mlade o vseh oblikah škodljivih substanc, ter jih s tem tudi odvrniti od njihove uporabe.Knjige » Književnost * leposlovje » Avtobiografije & biografije


ENO ŽIVLJENJE JE PREMALO - Spomini in vrednote železnega zdravnika

 

ENO ŽIVLJENJE JE PREMALO - Spomini in vrednote železnega zdravnika

France Cokan

 

Duhovit, lahkoten in miselno igriv življenjepis osemkratnega svetovnega prvaka v havajskem Ironmanu in človeka, ki potuje skozi življenje kot turist, zato se mu še vedno čudi.Knjige » Vzgoja & otroci & starši » Družinska problematika


MOJ OTROK SE DROGIRA - Informacije in nasveti za starše

 

MOJ OTROK SE DROGIRA - Informacije in nasveti za starše

Wolfgang Harm

 

Priročnik, ki celovito obravnava problematiko zlorabe nedovoljenih drog, je namenjen vsem, ki prihajajo v stik z zasvojenci, predvsem pa staršem, ki opažajo simptomatično vedenje svojih otrok.Knjige » Zdravje & vitalnost » Odvisnosti


Odvisnost od alkohola

 

Odvisnost od alkohola

Aleksander Može

 

Knjiga je vsebinsko bogat in uporaben priročnik za vsakogar, ki išče informacije o škodljivih učinkih alkohola, odvisnosti in njenem zdravljenju. Avtor opisuje kratkoročne in dolgoročne posledice uživanja alkohola.e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Brezpogojna ljubezen samo daje. Ne zaračunava. Ne pričakuje plačila. Zato ni nikoli razočarana. Toda vedno mora biti nekdo, da ga ljubiš.

Jože Urbanija

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.