Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

DRUŽINA: od modernosti k postmodernosti

DRUŽINA: od modernosti k postmodernosti

Avtor: Alenka Švab

 

Cena z DDV: 16,83 €

 


Opis:

 
ISBN:961-62-94-334
Zbirka:Sodobna družba
Vezava:Mehka
Format:14,3 cm x 20,5 cm
Obseg:202 str.
Leto izdaje:2001
Založba:


Opis vsebine:

Knjiga se ukvarja z aktualnimi vprašanji družine in spreminjanja družinskega življenja v zadnjih desetletjih v kontekstu t. i. postmodernih družb. S tega vidika predstavlja najnovejša spoznanja o družini in jih povezuje z odprtimi teoretskimi dilemami, kar zlasti velja za analizo materinstva kot temelja družinskega življenja ter analizo spoznavnih novosti v sodobni sociologiji družine kot vedi.

 

Po prikazu razvoja sociologije družine, zlasti v navezavi na feministične teorije, avtorica oriše ključne postmoderne spremembe ter jih podkrepi z interpretacijo demografskih sprememb: porast razvez zakonske zveze, število kohabitacij, število rojstev zunaj zakonske zveze, upadanje števila rojstev, porast enostarševskih, dopolnjenih ali reorganiziranih družin.

 

Demografske spremembe poveže z vrsto ugotovitev empiričnih raziskav o pluralizaciji družinskih oblik in načinov družinskega življenja, raztegovanju obdobja mladosti, spremembah v doživljanju intimnega življenja, v spolni ter starostni hierarhiji v družini in v dojemanju starševstva, intenzivnejše vključevanje očetov v družinsko delo in nego, varstvo in vzgojo otrok.

 

Posebno pozornost posveča spremembam v starostni in spolni hierarhiji v družini ter analizi razmerja med družino in njenim ožjim ter širšim okoljem. Pričujoča knjiga je namenjena tako študentom in sociologom družine kot tudi širši družboslovni, humanistični in kulturni javnosti, pomembno mesto pa bi morala zavzemati pri posameznikih in institucijah, ki se pri nas ukvarjajo s socialno in družinsko politiko.

 

Knjiga Alenke Švab, dr. socioloških znanosti in raziskovalke na Mirovnem inštitutu v Ljubljani, se ukvarja z aktualnimi vprašanji sociološke analize družine in spreminjanja družinskega življenja v zadnjih desetletjih v kontekstu t. i. postmodernih družb.

 

S tega vidika predstavlja najnovejša spoznanja o družini, kot so razvita v svetovnem družboslovju, in jih povezuje z odprtimi teoretskimi dilemami, kar velja zlasti za analizo materinstva kot temelja družinskega življenja ter analizo spoznavnih novosti v sodobni sociologiji družine kot vedi.  

 

Ključne besede:

demografske spremembe, družba, družina, feminizem, materinstvo, očetovstvo, sociologija družine, družinsko življenje, modernost, postmodernost, rodnost

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Osebnostna rast » Medosebna rast & komunikacija


Samoregulativni mehanizmi

 

Samoregulativni mehanizmi

Julia Doria

 

Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje. Samoregulativni učni cikel omogoča občutek osebne kontrole, ki predstavlja pomemben vir notranje motivacije pri samostojnem učenju.e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Življenje hoče, da živiš svojo Osebno legendo.

Paulo Coelho

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.