Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

Srimad Bhagavatam - drugi spev

Srimad Bhagavatam - drugi spev

Avtor: A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

 

Cena z DDV: 20,53 €

 


Opis:

 
ISBN:91-7149-218-6
Vezava:Trda
Format:14 cm x 21 cm
Obseg:630 str.
Leto izdaje:1995
Založba:


Opis vsebine:

His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada / Srimad Bhagavatam, drugi spev

 

Drugi spev "Kozmična manifestacija"

 

z originalnim sanskrtskim besedilom, latinsko transkripcijo, prevodi besed, prevodom besedila in izčrpnimi pojasnili

 

Znanost o Bogu je največja med vsemi znanostmi in ta duhovna tema je racionalno in avtoritativno obrazložena v 18 000 verzih Srimad Bhagavatama. Bhagavatam je najvišji prispevek Indije na področju kulture, filozofije, politike, religije in ljubezni.

 

Vsak verz je vir vedno novih spoznanj o Absolutni resnici, izvoru vseh emanacij.

 

Iz predgovora

 

Poznati moramo sedanjo potrebo človeške družbe. Katera je ta pobreba? Človeška družba geografsko ni več omejena na posamezne dežele in skuposti. Človeška družba je širša kot v srednjem veku in svet teži k eni državi oziroma k eni človeški družbi.

 

Po filozofiji Srimad-Bhagavatama ideali duhovnega komunizma v glavnem temeljijo na enostnosti celotne človeške družbe, še več, na enotosti celotne energije vseh živih bitij. Veliki misleci čutijo potrebo, da to postane uspešna ideologija. Srimad-Bhagavatam bo izpolnil to potrebo v človeški družbi. Zato se začenja z aforizmom iz filozofije vedante "janmady asya yatah", s čimer želi vzpostaviti ideal za skupno stvar ...

 

Človeštvo potrebuje ključ za zedinitev v miru, prijateljstvu in blagostanju s skupnim ciljem. Srimad-Bhagavatam bo izpolnil to potrebo, ker je kulturni prikaz za ponovno poduhovitev celotne človeške družbe.

 

Iz Uvodne besede

 

"Ta Bhagavata Purana blesti kot sonce i nje vzšla takoj po tem, ko se je Gospod Krsna v spremstvu religije, znanja itd. vrnil v Svoje prebivališče. Ljudje, ki so izgubili vid zaradi goste teme neznanja v dobi kali, bodo dobili luč od te Purane." (Srimad-Bhagavatam 1.3.43)

 

Brezčasna indijska modrost je zapisana v Vedah, starih sanskrtskh besedilih, ki zajemajo vsa področja človekovega znanja. Vede, ki so se izvorno prenašale po ustnem izročilu, je pred pet tisoč leti prvi zapisal Srila vysadeva, "literarna indarnacija Boga". Ko je Vysadeva napisal vede, je njihovo bistvo podal v aforizmih pod naslovom Vedanta-sutre. Srimad-Bhagavatam (Bhagavata Purana) je Vysadevov komentar njegovih lastnih Vedanta-suter. Napisal ga je v zrelosti duhovnega življenja po navodilih Narade Munija, svojega duhovnega učitelja. Šrimad-Bhagavatam slovi kot "dozoreli plod z drevesa vedske književnosti" in je najbolj popolna in avtoritativna izdaja vedskega znanja.

 

Iz vsebine:

 

Prvi korak k spoznavanju Boga
Gospod v srcu
Čisto vdano služenje: sprememba v srcu
Proces stvarjenja
Vzrok vseh vzrokov
Purusa -sukta potrjena
Razpored inkarnacij s posebnimi funkcijami
Vprašanja kralja Pariksita
Odgovori z navajanjem Gospodovih besed
Bhagavatam je odgovoril na vsa vprašanja


O AVTORJU

 

Njegova božanska milost A. C. Bhaktivedanta Svami Prabhupada je bil rojen leta 1896 v Kalkuti. Tam je leta 1922 srečal Šrila Bhaktisidhanto Sarasvatija Gosvamija, svojega duhovnega učitelja. Bhaktisidhanti Sarasvatiju, enemu največjih učenjakov, poznavalcev religije in ustanovitelju štiriinšestdesetih Gaudija Mathov (vajšnavskih centrov), je bil izobraženi mladenič všeč in prepričal ga je, naj življenje posveti poučevanju vedskega znanja. Šrila Prabhupada je postal njegov učenec, čez enajst let (leta 1933) pa ga je Bhaktisidhanta Sarasvati v Alahabadu tudi uradno posvetil.

 

 

Na njunem prvem srečanju leta 1922, mu je Bhaktisidhanta Sarasvati naročil, naj vedsko znanje razširi v angleščini. V letih, ki so sledila, je Šrila Prabhupada napisal komentar k Bhagavad-giti. Leta 1944 je začel izdajati revijoBack to Godhead (Nazaj k bogu). Čeprav je sprva stežka zagotavljal redno izhajanje tega štirinajstdnevnika v angleščini, saj je sam urejal besedila, pretipkaval rokopise, pregledoval krtačne odtise in celo prodajal posamezne izvode, revija nikoli ni nehala izhajati. Zdaj jo izdajajo njegovi učenci.

 

 

Leta 1950 se je Šrila Prabhupada umaknil iz zakonskega življenja in vstopil v red vanaprasthe (odmaknjenosti), da bi lahko več časa namenil preučevanju svetih spisov in pisanju. Iz Delhija se je preselil v sveto mesto Vrindavano, kjer je živel v skromnem srednjeveškem templju Radhe-Damodare. Tam se je za več let intenzivno posvetil preučevanju svetih spisov in pisanju. Leta 1959 je stopil v red sannyase (odrekanja).

 

V templju Radhe-Damodare je Šrila Prabhupada začel svoje življenjsko delo: prevod osemnajsttisočih verzov Šrimad-Bhagavatama (Bhagavata Purane) s komentarjem. Takrat je napisal tudi Lahko potovanje na druge planete.

 

Ko je Šrila Prabhupada leta 1965 s tovorno ladjo prišel v New York, je bil skoraj brez denarja. Julija 1966 je po skoraj težavnem letu ustanovil Mednarodno skupnost za zavest Krišne.

 

 

Šrila Prabhupadov najpomembnejši prispevek so njegove knjige. Zaradi avtoritativnosti, globine in jasnosti so visoko cenjene v akademskih krogih, na mnogih univerzitetnih tečajih pa jih uporabljajo kot standardne učbenike. Njegova dela se prevajajo v petinsedemdeset jezikov. Izdaja jih založba Bhaktivedanta Book Trust, ki je bila s tem namenom ustanovljena leta 1972 in je zdaj največja založniška hiša na področju indijske religije in filozofije.

 

 

Šrila Prabhupada je kljub visoki starosti v pičlih dvanajstih letih štirinajstkrat prepotoval svet in predaval na vseh celinah. Čeprav je bil tako dejaven, je še vedno veliko pisal. Njegova dela so prava zakladnica vedske filozofije, religije, književnosti in kulture.


Vsa dela avtorja.

 

Ključne besede:

Srimad Bhagavatam, kozmična manifestacija, Bhagavata Purana, Indija, indijske modrosti, sveti spisi, absolutna resnica, vedanta, sutre, vedska književnost

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Književnost * leposlovje » Poezija » Sodobna poezija


Feniks - Grenko sladka mikropoezija

 

Feniks - Grenko sladka mikropoezija

Julia Doria

 

Pesniška zbirka > 54 misterijev vesolja, zakodiranih v mikropoezijoKnjige » Književnost * leposlovje » Avtobiografije & biografije


Prabhupada

 

Prabhupada

Satsvarupa Dasa Goswami

 

Človek, modrec, njegovo življenje - njegova dediščinaKnjige » Nauki ezoterike & duhovnost » Ezoterična predavanja & seminar » Mistična predavanja


 Nektar duhovnih napotkov

 

Nektar duhovnih napotkov

A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

 

V tem neprecenljivem delu, ki ga je v sanskrtu izvorno napisal Srila Rupa Gosvami, eden največjih duhovnih genijev srednjeveške Indije, najdemo vse o tem, kako izbrati guruja kako se ukvarjati z jogo in celo o tem, kje živeti ...Knjige » Osebnostna rast » Motivacija


Knjižni komplet Deluje! & Uresniči svoje želje (2 knjigi)

 

Knjižni komplet Deluje! & Uresniči svoje želje (2 knjigi)

Genevieve Behrend, Roy Herbert Jarrett

 

Knjižni komplet 'Deluje! & Uresniči svoje želje', vsebuje dve knjigi.Knjige » Osebnostna rast » Osebnostna preobrazba


Knjižni komplet Vibracije misli & Deluje! (2 knjigi)

 

Knjižni komplet Vibracije misli & Deluje! (2 knjigi)

William Walker Atkinson, Roy Herbert Jarrett

 

Knjižni komplet 'Vibracije misli & Deluje!', vsebuje dve knjigi.e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

Razvoj iger in aplikacij


 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

 

 

HTML 
in CSS

 

Knjižno darilo Založbe Debora

Človek je tisto, kar verjame, da je.

Anton Čehov

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.