Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

KRATKI IZLETI V DOMOVANJA VELIKIH OSEBNOSTI

KRATKI IZLETI V DOMOVANJA VELIKIH OSEBNOSTI

Avtor: Elbert Hubbard

 

Cena z DDV: 22,10 €

 


Opis:

 
ISBN:978-961-246-045-7
Vezava:Mehka
Format:14,5 x 20,5 cm
Obseg:194 str.
Leto izdaje:2007
Založba:


Opis vsebine:

Elbert Hubbard je serijo “Kratki izleti v domovanja velikih osebnosti” objavljal v reviji Philistine celih štirinajst let. V njej je predstavljal ljudi, ki so pomembno vplivali na miselnost in življenje ob prelomu iz 19. v 20. stoletje. Izmed stoosemdesetih smo izbrali peščico tistih, ki jih poznamo še danes.

 

THOMAS A. EDISON

 

»Ni si mogoče predstavljati, kaj bo človek v dvajsetem stoletju storil s svojo verižno strelo.« - Thomas A. Edison

 

Pred nekaj leti so v Ohiu sprejeli zakon, po katerem sodnik ni mogel biti izvoljen, če ni študiral prava in bil sprejet med odvetnike. Menili so, da ljudem, ki niso študirali prava, primanjkuje občutek za pravico. Zakon je bil sprejet zaradi enega samega človeka – Samuela M. Jonesa iz Toleda. Ali je bila kdajkoli kakemu Jonesu izkazana takšna čast?

 

V starodavnih Atenah so sprejeli zakon, po katerem otrok, katerega je eden od staršev tujec, ni njihov državljan in zato ne more opravljati službe. Ta zakon je bil naperjen proti enemu samemu človeku – Temistoklesu.

 

»Ste torej tujka?« je bila porogljiva opazka, ki so jo zalučali Temistoklesovi materi v obraz.

 

Grška gospa je ponosno odgovorila: »Da, tujka sem – toda moj sin je Temistokles.«

 

Pred nekaj dnevi mi je v Lily Valeju neka ženska povedala, da je govorila z Edisonovo materjo in da ji je njen duh povedal: »Res sem bila kanadska učiteljica, in to v času, ko je poučevalo zelo malo žensk, sem pa mati tistega, ki mu pravite Thomas A. Edison. Študirala sem, brala, pisala in se do določene mere sama izobrazila. Bila sem zelo ambiciozna – čutila sem žejo po znanju, dejanjih, uspehu. Toda oviralo in priklepalo me je neugodno okolje. Telo se je upiralo sponam, zato sem postala šibka, zaskrbljena in bolna, nakar sem umrla in svojega malega fantka pustila, da si je sam utiral svojo pot. Edino, kar sem ob svoji smrti obžalovala, je bilo, da sem morala zapustiti svojega sina. Menila sem, da sem s poroko ubila lastno kariero, da sem se žrtvovala. Toda moj sin je podedoval vso mojo lakoto po znanju in uspelo mu je tisto, o čemer sem le bežno sanjala. Razsvetlil je tisto, kar se je meni samo dozdevalo. Od tu sem mu šepetala skrivnosti, ki jih poznajo samo osvobojene duše. Nekoč sem bila mnenja, da je bilo moje življenje zavoženo, zdaj pa vem, da besedo 'neuspeh' uporabljajo samo neumni smrtniki. V univerzalnem pomenu neuspeha ni.«

 

Takrat sem se spomnil, da je nekdo nekoč dejal, da brez možganov ne moremo razmišljati. V primeru Edisonove matere smo imeli možgane medija, brez katerih ne bi dobili sporočila iz duhovnega sveta. Vendar pa se na tem mestu ne bomo spuščali v debato o psihičnih pojavih. Kljub temu pa je ženska iz Lily Daleja le povedala nekaj.

 

Edison se je rodil v majhni vasici Milan v Ohiu, ki se nahaja devet kilometrov od Newarka, na cesti med Clevelandom in Toledom.

 

Ko je izbruhnila državljanska vojna, je bil fant star štirinajst let. Starši so se preselili v mesto Sarnia v Kanadi, nato pa v Port Huron.

 

Mladi Edison je na potniških ladjah potoval v Detroit in nazaj in prodajal časopise. Zaradi svoje zaposlitve pri 'Free Pressu' iz Detroita, zaradi svoje vesele narave in ker je bil vedno pripravljen pomagati potnikom z dojenčki in prtljago, je lahko brezplačno potoval na vseh železnicah in parnikih.

 

V Detroitu je bila javna knjižnica, kamor je lahko vstopil vsakdo, prepovedano je bilo le odnašati knjige.

 

Edison je ves svoj prosti čas sedel v knjižnici, ki je bila zanj zlata jama. Materine knjige so namreč prodali, ukradli ali pa podarili.

 

Halo, ljudje, vi, ki imate knjige! Ali veste, kaj otroku, ki nima knjig in je željan znanja, pomenijo knjige?

 

Ne veste, kajpak!

 

Za fanta, kot je bil Edison, so bile knjige zaklad, v katerem je skrito znanje vseh velikih, dobrih in modrih mož, ki so kdajkoli živeli.

 

In fant je bral, bral je celo desetletje, ko je končno dojel, da knjige pravzaprav niso kaj prida.

 

Ko je Edison prvič zagledal notranjost knjižnice in so mu povedali, da lahko prebere katerokoli knjigo, je dejal: »Če dovolite, gospod, začel bi tukaj.« In lotil se je prve police, pri tem pa si je rekel, da bo vsakič predelal deset čevljev knjig.

 

Malo kasneje je na dražbi kupil petdeset svežnjev 'Severnoameriške revije', jih odnesel domov v Port Huron in začel brati.

 

Bila je vojna – časopisi so se prodajali po deset centov in posel je cvetel. Edison je dobro zaslužil – in varčeval. Edino pri knjigah se je spozabljal.

 

V termah Mount Clemensa se je zbiralo veliko ljudi in vsak teden je Edison potoval tja in prodajal časopise.

 

Med enim teh obiskov je pred prihajajočim vlakom rešil sina železniškega agenta. Iz hvaležnosti je mož odpeljal fanta domov in mu dejal, da lahko vsakič, ko bo v Mount Clemensu, stanuje pri njih. Po obedu je fant odšel do postaje, železniški agent pa ga je vzel s seboj v prostor za prodajo vozovnic, kjer je telegraf na dolg trak papirja klikal pike in črtice.

 

Edison je strmel z odprtimi usti.

 

»Bi želel postati telegrafski operater?« ga je vprašal agent.

 

»Seveda!« se je glasil odgovor.

 

Fant je že pred tem o tej temi bral v svoji zbirki 'Severnoameriških revij' in je z vso zadevo dejansko bil seznanjen bolje, kot pa agent sam.

 

Edison je postal prodajalec časopisov na Grand Trunku, obhod pa si je uredil tako, da je vsak drugi dan bil v Mount Clemensu.

 

Po nekaj mesecih je telegraf znal uporabljati skoraj tako dobro, kot agent.

 

Približno v tistem času je led pretrgal telegrafsko povezavo med Port Huronom in Sarnio. Telegrafisti so bili v veliki zadregi. Edison je slučajno šel mimo in lokalnemu operaterju dejal: »Pridi ven, Bill, na tole lokomotivo, da urediva zadevo.« S kratkimi žvižgi za pike in z dolgimi za črtice sta hitro pritegnila pozornost operaterja na drugi strani. Odgovoril jima je: »Kaj za vraga vama pa je, fanta?« Edison in operater sta se tako zakrohotala, da je strojevodja že pomislil, da bi jima bilo treba prevezati žice v glavi.

 

In tako je prvi Edisonov izum postalo telegrafiranje s piščalko na paro.

 

Namesto, da bi odšel na kolidž, je Edison ustanovil časopis – amatersko zadevo, za katero je sam pisal uvodnike, novice in reklame – in to pri sedemnajstih letih.

 

Če hočeš postati spreten pisec, moraš pisati; in če obstaja boljši način, da se nečesa naučiš, kot tako, da ukrepaš, ga svet še ni odkril.

 

Tudi še niso zabeležili, kaj bi lahko bolj koristilo mladeniču, ki želi postati finančnik, kot dejstvo, da ima nespretnega očeta.

 

Pri devetnajstih letih je Edison imel dva tisoč dolarjev gotovine – več denarja, kot ga je njegov oče kdajkoli videl.

 

Iz vsebine

 

UVOD
AVTOBIOGRAFIJA
GEORGE ELIOT
THOMAS CARLYLE
JOHN RUSKIN
WILLIAM E. GLADSTONE
J. M. W. TURNER
JONATHAN SWIFT
WALT WHITMAN
VICTOR HUGO
WILLIAM WORDSWORTH
WILLIAM M. THACKERAY
CHARLES DICKENS
OLIVER GOLDSMITH
WILLIAM SHAKESPEARE
THOMAS A. EDISON

 

Ključne besede:

avtobiografije, George Eliot, Thomas Carlyle, John Ruskin, William E. Gladstone, J. M. W. Turner, Jonathan Swift, Walt Whitman, Victor Hugo, Charles Dickens, William Shakespeare, Thomas A. Edison

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Književnost * leposlovje » Poezija » Sodobna poezija


Feniks - Grenko sladka mikropoezija

 

Feniks - Grenko sladka mikropoezija

Julia Doria

 

Pesniška zbirka > 54 misterijev vesolja, zakodiranih v mikropoezijoKnjige » Beremo knjige za otroke & mladino » Slikanice » Slikanice - male tiskane črke


Marsovčki na počitnicah

 

Marsovčki na počitnicah

Julia Doria

 

Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...Knjige » Književnost * leposlovje » Avtobiografije & biografije


Zgodbe o uspehu: Kako je 63 Slovencev postalo uspešnih

 

Zgodbe o uspehu: Kako je 63 Slovencev postalo uspešnih

Alja Gajšek, Karmen Lugarič, Dejan Bukovnik, Marko Lah, Staša Milušić, Tilen Pokrivač, Katarina Rožanc, Anže Vodenik, Marko Zorman, Tjaša Perhavec

 

Mladi se pogosto soočijo z vprašanjem, kako ustvariti uspešno kariero. Ali res potrebujejo nekoga, ki jim bo pomagal pri zaposlitvi? Ali pa morda obstaja tudi drugačna pot?


Živim, da pripovedujem

 

Živim, da pripovedujem

Gabriel Garcia Marquez

 

Magični realist, ki se je s svojimi deli trdno zasidral v kolektivnem spominu bralcev sodobne književnosti, je v tem delu opisal svoje življenjeKnjige » Poslovna rast & finance » Komunikacija & strategije


Deluje! Slavna rdeča knjižica, ki uresniči vaše sanje

 

Deluje! Slavna rdeča knjižica, ki uresniči vaše sanje

Roy Herbert Jarrett

 

Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja. Tisoči, ki so si s pomočjo te knjižice izboljšali življenje, bodo pritrdili dejstvu, da Deluje!Knjige » Osebnostna rast » Medosebna rast & komunikacija


Knjižni komplet Atkinson - 3 knjige (Skrivnost uspeha, Sugestija in avtosugestija, Vibracije misli )

 

Knjižni komplet Atkinson - 3 knjige (Skrivnost uspeha, Sugestija in avtosugestija, Vibracije misli )

William Walker Atkinson

 

Sugestija in avtosugestija močno vplivata na človekovo psihično in telesno zdravje * Skrivnost uspeha - Sproščanje notranje moči * Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajoKnjige » Osebnostna rast » Motivacija


Knjižni komplet Deluje! & Uresniči svoje želje (2 knjigi)

 

Knjižni komplet Deluje! & Uresniči svoje želje (2 knjigi)

Genevieve Behrend, Roy Herbert Jarrett

 

Knjižni komplet 'Deluje! & Uresniči svoje želje', vsebuje dve knjigi.Knjige » Osebnostna rast » Osebnostna preobrazba


Knjižni komplet Vibracije misli & Deluje! (2 knjigi)

 

Knjižni komplet Vibracije misli & Deluje! (2 knjigi)

William Walker Atkinson, Roy Herbert Jarrett

 

Knjižni komplet 'Vibracije misli & Deluje!', vsebuje dve knjigi.e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

Razvoj iger in aplikacij


 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

 

 

HTML 
in CSS

 

Knjižno darilo Založbe Debora

Izkušnje pravijo, da je najsrečnejši tisti, ki je osrečil največje število ljudi.

Mary Jane Ryan

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.