Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

Kitajski izziv

Kitajski izziv

Avtor: Ted C. Fishman

 

Cena z DDV: 37,48 €

 


Opis:

 
Koda:9789616372435
Vezava:Trda
Format:15,5 x 22,2 cm
Obseg:388 str.
Leto izdaje:2005
Založba:


Opis vsebine:

Knjiga Kitajski izziv je izjemno pronicljiva in tenkočutna analiza GOSPODARSKIH DOGODKOV, ki jih spremlja vzpon nove velesile. Z njim je povezanih vrsta družbenih pojavov od propadanja celih industrijskih panog v zahodnih državah do velikega povpraševanja po evropskih in ameriških prehrambenih ter visokotehnoških izdelkov na Kitajskem.

 


Kitajsko gospodarstvo se že tretje desetletje razvija z dvomestnim številom gospodarske rasti. Njihov vstop v izdelavo DVD predvajalnikov npr. je povzročil, da so se te naprave, ki krasijo tudi vsako drugo dnevno sobo v Sloveniji, v treh letih pocenile s 1000 na 30 dolarjev.

 


Zgodba o neverjetnem kitajskem vzponu je polna primerov o poslovnih priložnostih, ki v naslednjih letih čakajo investitorje na Kitajskem in uvoznike ter tudi nas potrošnike njihovega blaga po vsem svetu.Zelo slikovit je naslednji primer, ki ga navaja avtor v knjigi Kitajski izziv in ki ponazarja hitrost in (pogosto nezakonito) iznajdljivost kitajskih podjetnikov. Na avtomobilskem sejmu v Šanghaju l. 2004 je General motors, največji proizvajalec avomobilov na svetu, razstavil povsem na novo zasnovan model terenskega vozila za kitajski trg po ceni 9000 dolarjev. Samo tri stojnice naprej pa so domačini razstavili do potankosti enako vozilo po ceni 6000 dolarjev.ALI STE VEDELI?


Tristo milijonov Kitajcev s podeželja se bo v naslednjih šestnajst letih preselilo v mesta. Če kitajska država hoče, da bodo imeli kje živeti, bo morala vsak mesec zgraditi 1,5-krat toliko mestne infrastrukture, kolikor je ima Milano.

 

Lani so na Kitajskem prek mobilnih telefonov poslali 220 milijard besedilnih sporočil.

 

Podjetje General Motors ocenjuje, da bo kitajski avtomobilski trg do leta 2025 večji od ameriškega. Približno 74 milijonov kitajskih družin si že sedaj lahko kupi avtomobil.Na Kitajskem živi več ljudi, ki govore angleščino kot drugi jezik, kot je Američanov, ki govore angleščino kot materni jezik.

 

Na Kitajskem je več kot 300 biotehnoloških podjetij, ki se pri delovanju ne ozirajo na pravice živali, verskih skupin ali etičnih meril. Dvainštirideset odstotkov čistega dobička ameriških podjetij je rezultat njihovega poslovanja na Kitajskem.

 

V osrednji in zahodni Kitajski je 220 milijonov odvečne delovne sile. Število zaposlenih v ZDA znaša približno 140 milijonov.Delavci zaposleni v tekstilni industriji zaslužijo v ZDA 9,56 dolarja, v Salvadorju 1,65 dolarja, na Kitajskem pa od 68 do 88 centov na uro.Ena desetina delovnih mest v Evropi in ZDA je ogrožena zaradi cenejše delovne sile na Kitajskem.Na Kitajskem je 186 programov MBA.Tristo dvajset milijonov prebivalcev Kitajske je mlajših od štirinajst let. To sta skoraj dve tretjini vseh prebivalcev Evropske unije in več, kot je vseh prebivalcev ZDA.Na Kitajskem uporablja medmrežje več ljudi kot v ZDA.

 

Ideje in zgodbe iz knjige Kitajski izziv bodo zelo koristne tudi za slovenske bralce pa tudi tiste, ki odločajo o naši gospodarski usodi v naslednjih letih.
Kitajski izziv je osupljiva zgodba o rdečem velikanu, ki se prebuja iz globokega spanca in se z eksplozivno hitrostjo spreminja v eno najpomembnejših velesil. V bližnji prihodnosti bo v njej najti vse največje, najvišje, najdaljše in najhitrejše stvari pod soncem. Fishman bo za vedno spremenil vaš pogled na Kitajsko - ne samo, kar zadeva njen položaj v svetu, temveč tudi glede njenega vpliva na ZDA in Evropo.Kako je lahko ta ogromna dežela, ki sta jo včasih pestili revščina in komunistična ideologija, kar naenkrat postala center svetovnega kapitalizma? Kako da Kitajska trenutno raste in se razvija trikrat hitreje od Evrope in ZDA? Kako da porabi 40 odstotkov vsega betona in 20 odstotkov vsega železa na svetu? Kakšen bo vpliv selitve 300 milijonov Kitajcev s podeželja v mesta, pri čemer gre za najobsežnejšo migracijo v zgodovini človeštva?

 

Zakaj imajo skoraj vsa največja svetovna podjetja na Kitajskem svoje podružnice? In kaj pomenijo selitve njihove proizvodnje za delavce v Evropi, Ameriki in ostalem svetu? Zakaj so rastoča kitajska podjetja tako nevarni tekmeci? Kaj se bo zgodilo, ko bo Kitajska sposobna izdelovati skoraj vse – od računalnikov, avtomobilov pa do jumbo jetov ter zdravil – po polovični ceni v primerjavi z evropsko in ameriško proizvodnjo? Na kakšen način se ta razvoj kaže v svetu in kako vplivajo na vsakdanje življenje zahodnjakov?
Knjiga Kitajski izziv nam ponuja odgovore na vsa ta vprašanja, ki pretresajo današnji svet.Izkušeni novinar in nekdanji poslovnež Ted C. Fishman nam v knjigi nazorno predstavi razvoj sodobne Kitajske, ki vpliva na ves svet. Poročilo prične z opisi naglo rastočih tovarn, ki poslujejo z nizkimi obratovalnimi stroški, ter z opisi naraščajočega apetita 1,3 milijarde kitajskih potrošnikov.

 

Ob branju knjige nam postaja jasno, da nas bo dežela ogromnih razsežnosti kmalu prisilila h korenitim spremembam v našem razmišljanju o sebi v vlogi potrošnikov, delavcev, državljanov in celo staršev. Rezultat njegovih prodornih analiz je angažirano, informativno in aktualno poročilo, ki bo za vselej spremenilo naš pogled na prihodnost razvitega sveta.TED C. FISHMAN je avtor številnih esejev in reportaž, objavljenih v revijah The New York Times Magazine, Money, Harpers, Worth, Esquire, USA Today, GQ, Chicago in Business 2.0. Komentarje je redno objavljal tudi v oddaji Marketplace radijske postaje Public Radio International.

 

Nekdanji borzni posrednik je do leta 1992 vodil lastno podjetje, s katerim je trgoval na chicaški blagovni borzi. Trenutno živi v Chicagu.

 

Ključne besede:

Ted C. Fishman, kitajski izziv, Kitajska, gospodarstvo, gospodarski razvoj, podetniki, kitajski trg, gospodarska rast, družba, industrijske panoge, velesile, povpraševanje

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Zgodovina, družba, filozofija » Politika


Strateško usmerjanje gospodarstva

 

Strateško usmerjanje gospodarstva

Marko Jaklič

 

Avtor predstavi model uspešne industrijske politike za Slovenijo, zgrajen na prikazu delovanja najuspešnejših držav, zlasti glede na vlogo države in podjetništvaKnjige » Beremo knjige za otroke & mladino » Pravljice & bajke & basni


Kitajske narodne pripovedke

 

Kitajske narodne pripovedke

 

Vse modrosti človeštva je danes mogoče najti menda le še v ljudskih pravljicah.Knjige » Poslovna rast & finance » Komunikacija & strategije


Marketinški genij

 

Marketinški genij

Peter Fisk

 

Genialni marketinški strokovnjaki razpolagajo tako z inteligenco kot tudi z iznajdljivostjo, s pomočjo katerih izkoriščajo najboljše priložnosti in dosegajo odlične rezultate.Knjige » Poslovna rast & finance » Denar & finančni uspeh » Finančna inteligenca


Prihodnost borze in gospodarstva

 

Prihodnost borze in gospodarstva

Zlatko Turkovic

 

V knjigi Prihodnost borze in gospodarstva avtor odkriva svoj pogled na zadnji borzni zlom leta 2008 in neposredno ocenjuje kaj se bo na borzi dogajalo v prihodnjih letih.Knjige » Poslovna rast & finance » Denar & finančni uspeh » Poslovne finance


VZPON KITAJSKE IN PROPAD KAPITALISTIČNEGA GOSPODARSKEGA SVETA

 

VZPON KITAJSKE IN PROPAD KAPITALISTIČNEGA GOSPODARSKEGA SVETA

Minqi Li

 

Kitajska je naredila dramatičen preskok iz planskega in egalitarnega socializma v obenem odprto in nadzorovano tržno gospodarstvo ter v zadnjih letih postala glavni igralec v globalnem gospodarstvu.Knjige » Književnost * leposlovje » Kratka proza » Kratke zgodbe


ZGODBE IZ KITAJSKE IN S TAJVANA

 

ZGODBE IZ KITAJSKE IN S TAJVANA

Jana Bauer, Mojca Pretnar

 

Pričujoči izbor kratke proze Zgodbe iz Kitajske in s Tajvana zapolnjuje vrzel med dvema v Sloveniji že objavljenima zbirkama, ki zajemata glavo in rep 20. stoletja.e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Človek je ustvarjen za objemanje, za sprejemanje. V objemanju drugih in drugega, najde sebe in objame sebe.

Jože Urbanija

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.