Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

Kje smo? Kam gremo? Za politično epistemologijo odrešitve

Kje smo? Kam gremo? Za politično epistemologijo odrešitve

Avtor: Darko Suvin

 

Cena z DDV: 20,99 €

 


Opis:

 
Koda:9789616768191
Vezava:Mehka
Format:14 x 21 cm
Obseg:264 str.
Leto izdaje:2010
Založba:


Opis vsebine:

»Kdor danes glavo tišči v pesek,
bo jutri škrtal z zobmi.«
(Grafit v Nemčiji, osemdeseta)

 

V knjigi Kje smo? Kam gremo? Za politično epistemologijo odrešitve se Darko Suvin spoprime z večino sodobnih perečih vprašanj s poglobljeno in pronicljivo teoretsko analizo. Avtor se v svojem podjetju opira in sklicuje na širok razpon teoretikov in umetnikov z emancipatornim predznakom in razdeljuje naša globalna družbena razmerja, v katerih dominirata postfordistični kapitalizem in vse bolj zasvojljiva  potrošnja, katere matrico po njegovem mnenju najbolje povzame Disneyland.

 

Ko poskuša kritično misliti procese in dogodke, ki zaznamujejo našo vsakdanjost, od vse večje eksploatacije in naraščajočega razkoraka med revnimi in bogatimi, do razraščanja konfliktov in vojn ter človeštvo ogrožajočih podnebnih sprememb, si prizadeva iznajti epistemološka orodja, ki nam bi omogočila minimum dostojnega življenja.

 

Pri tem se zaveda, da teorija kot taka ne živi v vakuumu, temveč jo je treba postaviti v politični kontekst, in upa, da bi bila trajektorija, ki jo opisujejo njegovi eseji, »od poziva za preusmeritev utopizma in prvega popisa razumevanj 20. stoletja do razčlenitve naše globalne distopije in ponovnega osredotočenja na neumrljivi ogenj živega dela – mogoče prepoznana kot primerna za udeležbo v kolektivni razpravi, ki jo levica (še vedno edina šibka sila, ki lahko reši naš svet) danes mora začeti in jo je na nek način že tudi neodločno začela«.

 

Delo, ki je napisano v živem in poetičnem jeziku, je izredno poglobljena in široka filozofska ter sociološka študija, ki je oprta na sodobne in klasične avtorje od Blocha, Benjamina, Brechta, prek Marxa, Marcuseja do Williamsa ter njihove uvide.

 

Namenjena je družboslovcem in humanistom različnih disciplin in šol kot tudi širšemu bralnemu občinstvu, ki jih zanima sodobna globalna družbena, politično in ekonomska situacija.

 

O AVTORJU: Darko Suvin (r. 1930) je filozof in komparativist, ki je v šestdesetih letih 20. stoletja  poučeval na Univerzi v Zagrebu, nato pa je svojo akademsko pot nadaljeval na Univerzi McGill v ZDA, kjer je zaslužni profesor.

 

V svojem znanstvenem delu se je posvečal predvsem analizi znanstvene fantastike in politični teoriji ter dramaturgiji. Dolga leta je bil urednik Science Fiction Studies, in je avtor različnih pesniških zbirk ter številnih teoretskih del, kot so Metamorphoses of Science Fiction, To Brecht and Beyond, Positions and Presuppositions in Science Fiction, Lessons of Japan, US Science Fiction and War/Militarism, Defined by a Hollow.

 

 

Ključne besede:

Darko Suvin, kapitalizem, komunizem, politika, eseji, filozofija

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Zgodovina, družba, filozofija » Politika


BIOPOLITIKA: novi družbeni boji na horizontu

 

BIOPOLITIKA: novi družbeni boji na horizontu

Andrej Kurnik

 

Avtor ni le teoretik novih globalnih družbenih gibanj, ampak tudi njihov aktivist ki se dotika tako zapatističnega boja za pravice indijanskih ljudstev v Mehiki kot evropskih protiglobalističnih demonstracijKnjige » Zgodovina, družba, filozofija » Politika


Politika in usoda

 

Politika in usoda

Andrew Gamble

 

Avtor predstavlja obče dileme, ki se pojavljajo v zahodni politiki


Psihoanaliza politike

 

Psihoanaliza politike

Milan Balažic

 

Avtor se loteva psihoanalitskih interpretacij političnega, ideologije, kulture in religije, pri tem pa upošteva najvidnejše teoretike 20. stoletja


Temelji politične znanosti

 

Temelji politične znanosti

Donatella Della Porta

 

Kombinacija temeljnih pojmov politične znanosti in analiza političnih sistemov moderne države. (Razprodano, ponatis ni predviden)Knjige » Zgodovina, družba, filozofija » Politika


DOLGO DVAJSETO STOLETJE - Kapitalizem, denar in moč

 

DOLGO DVAJSETO STOLETJE - Kapitalizem, denar in moč

Giovanni Arrighi

 

Kaj nas lahko izuči kriza gospodarstva koncem 20. stoletja in kakšni so njeni obeti za 21. stoletje?Knjige » Zgodovina, družba, filozofija » Politika


Tretja pot med antikapitalizmom in postsocializmom

 

Tretja pot med antikapitalizmom in postsocializmom

Veljko Rus

 

Politično-ekonomski program, ki je pred desetletjem doživel najširši konsenz med evropskimi socialdemokratskimi strankamiKnjige » Poslovna rast & finance » Denar & finančni uspeh » Poslovne finance


VZPON KITAJSKE IN PROPAD KAPITALISTIČNEGA GOSPODARSKEGA SVETA

 

VZPON KITAJSKE IN PROPAD KAPITALISTIČNEGA GOSPODARSKEGA SVETA

Minqi Li

 

Kitajska je naredila dramatičen preskok iz planskega in egalitarnega socializma v obenem odprto in nadzorovano tržno gospodarstvo ter v zadnjih letih postala glavni igralec v globalnem gospodarstvu.e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Knjige moramo prav tako pazljivo in strastno prebirati, kakor so jih pazljivo in strastno napisali.

George Elliot

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.