Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

Kozmopolitstvo in geografije svobode

Kozmopolitstvo in geografije svobode

Avtor: David Harvey

Prevod: Polona Petek

 

Cena z DDV: 23,01 €

 


Opis:

 
Koda:9879616768399
Zbirka:Teorija
Vezava:Mehka
Format:14 x 21 cm
Obseg:390 strani
Leto izdaje:2011
Založba:


Opis vsebine:

»Brez ustreznega geografskega znanja nam bo ne le spodletel poskus, da bi razumeli svet okoli sebe in uresničili svoje kozmopolitsko prizadevanje za univerzalno pravičnost, temveč se bomo odrekli tudi vsakršni možnosti za revolucionarno politiko.« David Harvey v knjigi.

 

»Propedevtična knjga za vse, ki imajo dovolj neumnosti režimskih sociologov o globalizaciji, informacijski družbi in civilizacijski krizi in ki verjamejo, da zgodovinske naloge družboslovne teorije presegajo apologetiko obstoječega.« Primož Krašovec v spremni besedi.

 

Delo Kozmopolitstvo in geografije svobode Davida Harveyja je prvi slovenski prevod avtorja, ki velja za enega vidnejših raziskovalcev v t. i. kritični geografiji, saj preobrača tradicionalno akademsko geografijo, z njenim pozitivističnim in pragmatičnim pristopom v nepogrešljivo angažirano vednost. Avtor se v svoji obsežni in eruditski analizi loti temeljnih geografskih pojmov, od prostora, kraja in mesta do regij, držav in kontinentov, pri čemer jih opredeli s pomočjo sodobnih teoretskih dognanj in na ozadju njihovega historičnega nastanka. Ob tem izpostavi, da določenega prostora ali kraja ne moremo razumeti neodvisno od njegove dialektične vpetosti v časovno dimenzijo, s čimer se soočimo z različnimi časovnoprostorskimi modalnostmi s svojstvenimi determinantami, ki jih določajo pretekli, zgodovinski in kulturni procesi, kar pa ne pomeni, da niso uperjene v bolj ali manj odprto prihodnost.

 

Njegova geografska analiza je neločljiva od vpogledov v antropološke, politične, ekonomske in obče družbene odnose, ki določajo naše razumevanje posameznega kraja kot temeljne materialne predpostavke tako posamezne družbe kot tudi slehernega posameznika. Harveyjev pristop k razumevanju naše sodobnosti, v kateri kapitalizem v spregi z neoliberalno ideologijo in njenimi političnimi oprodami uničuje cele populacije in kulture ter pri tem povzroča globalno ekološko katastrofo, vodi prakticiranje »geografije svobode«, tako da išče možne prostore upanja, v katerih vznika radikalna kozmopolitska družba. 

 

Slovenski prevod vsebuje spremno besedo Primoža Krašovca, ki osvetli avtorjevo dosedanjo teoretsko pot in pokaže na uporabnost njegovih analitičnih prijemov za razumevanje našega okolja. Knjiga je kljub obsežnemu pojmovnemu aparatu in obširni znanstveni literaturi napisana v poljudnem in jasno razumljivem jeziku. Namenjena je geografom in politologom, kot tudi vsem družboslovcem in humanistom ter širšemu bralnemu občinstvu, predvsem tistim, ki so jim blizu emancipatorični politični in širši družbeni potenciali vse bolj gobaliziranega sveta.

 


O AVTORJU

David Harvey (rojen l. 1935) je profesor antropologije in geografije na City Universty of New York, poleg tega pa predava kot gostujoči profesor tudi na številnih drugih priznanih univerzah širom sveta. Je avtor večjega števila znanstvenih monografij, med drugim Social Justice and the City, The Limits to Capital, A Brief History of Neoliberalism, Spaces of Global Capitalism itn.


Vsa dela avtorja.

 

Ključne besede:

David Harvey, Kozmopolitstvo in geografije svobode, liberalizem, neoliberalizem, kritična teorija, okoljski determinizem, kraji, sociologija, antropologija, geografski materializem, identiteta, kritična geografija, pozitivistični pristop

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Zgodovina, družba, filozofija » Sociologija


Kako se izvleči iz liberalizma

 

Kako se izvleči iz liberalizma

Alain Touraine

 

Jedro Tourainovih analiz leži v zaupanju v nova družbena gibanja, na katere se mora po njegovem navezati vsaka politika, ki hoče ubežati izsiljeni ideološki izbiri med trgom in državoKnjige » Zgodovina, družba, filozofija » Filozofija » Filozofija & tuji avtorji


O SPREMEMBI SVETA: POMEN MARXOVIH TEZ O FEUERBACHU

 

O SPREMEMBI SVETA: POMEN MARXOVIH TEZ O FEUERBACHU

Karl Marx, Ernst Bloch, Mario Rossi, Božidar Debenjak

 

V knjigi sta objavljeni obe različici Marxovih tez o Feuerbachu (zapis v Marxovi beležnici iz let 1844–47 in Engelsova objava iz leta 1888)Knjige » Zgodovina, družba, filozofija » Politika


Neoliberalna globalizacija in država

 

Neoliberalna globalizacija in država

Jernej Pikalo

 

Pikalo dokazuje, da država pridobiva na moči, zato pa na novo premisli koncepte predmoderne, moderne in liberalnodemokratske države, problematiko suverenosti ter razmerje med posameznikom, državo in globalizacijo.e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Bogata domača knjižnica nam je - kakor sultanu harem - čvrsto zagotovilo, da bomo večer preživeli v prijetni družbi.

Peter Amalietti

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.