Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

Tajna knjiga

Tajna knjiga

Avtor: Artephius

 

Cena z DDV: 18,91 €

 


Opis:

 
ISBN: 961-6342-32-0
Vezava:Mehka
Format:14,5 x 20,5 cm
Obseg:125 str.
Leto izdaje:2002
Založba:


Opis vsebine:

Tajna knjiga je bila prepisana iz Lapidusovega dela »V lovu za zlatom«. Opisan je celotni postopek priprave kamna modrosti, ki je razdeljen na tri ločene operacije: na pripravo »skrivnega ognja« (katalizatorja ali topila, ki je prisoten pri vseh operacijah in brez katerega ni mogoče ničesar narediti, je pa zelo poredko omenjen v alkimijskih razpravah), na pripravo »merkurja« (kovinske pare iz antimona in železa, ki naj bi bila podobna navadnemu živemu srebru (Hg) in je potrebna pri izdelavi kamna) in na izdelavo samega kamna.

 

Operacije niso predstavljene v pravem zaporedju. Bralec bo ugotovil, da je jezik metaforičen in nejasen, da se več izrazov uporablja za isto stvar in da se en izraz nanaša na več stvari. Kljub temu pa je to alkimijsko besedilo izredno jasno.

 

Artephius naj bi ga napisal v 12. stoletju. Lapidus ne omenja imena prevajalca (najverjetneje iz latinščine).

 

Komentarje med poševnicami je dodal prepisovalec.

 

T A J N A K N J I G A / ARTEPHIUS

 

Antimon je rudnina, ki po sestavi spominja na svinec in ima vse njegove lastnosti. Ta svinčev antimon se sklada s solom in vsebuje argent vive, ki ne razžre nobene kovine razen zlata, antimonov argent vive pa zlato dejansko požre. Brez argent viva ni mogoče pobeliti nobene kovine; pobeli laton, t.j. zlato; popolno telo zreducira na prima materio ali prvinsko snov, t.j. na žveplo in argent vive, ki je bele barve in se sveti bolj kot ogledalo. Pravim, da raztopi popolno telo, ki je takšno po lastni naravi; kajti ta voda je kovinam prijazna in naklonjena, saj pobeli sol, ki sam po sebi vsebuje beli ali čisti argent vive.

 

Iz obeh lahko pridobite veliko arkano, t.j. vodo iz svinčevega antimona, živosrebrno in belo; namenjena je beljenju sola, katerega ne žge temveč topi, na koncu pa strdi tako, da je po gostoti in videzu podoben beli smetani. Kot je rekel mislec, zaradi te vode postane telo hlapljivo; kajti ko se v vodi raztopi in strdi, se dvigne in plava na površju. Vzemite surov list zlata ali žganega z merkurjem in ga potopite v visoko posodo, ki vsebuje štiri inče ali več našega kisa iz merkurjevega svinčevega antimona in salmiaka; posodo postavite na zmeren ogenj in kmalu boste na površju zagledali tekočino, podobno olju ali gošči. Le-to odstranite z žlico ali z namakanjem peresa; postopek ponovite večkrat na dan toliko časa, da ne ostane ničesar več na površju; tekočina, oz. odvečna mokrota kisa naj izpari na blagem ognju, dokler ne ostane samo kvintesenca, se pravi učinkovine ali moč zlata v obliki negorljivega belega olja. V tem olju se nahajajo največje skrivnosti modrecev; je izredno sladko in najučinkovitejše za lajšanje bolečin pri ranah.

 

Vsa skrivnost antimona je torej v tem, da je treba znati z njim izvleči argent vive iz magnezijevega telesa ne da bi ga žgali ter pridobiti antimon in merkurjev sublimat. Dobiti moramo namreč živo in negorljivo vodo in jo nato strditi ali koagulirati s popolnim telesom sola, t.j. finega zlata brez primesi; to dosežemo tako, da ga raztopimo in dobimo naravno /sic ? zrelo ?/ belo substanco, podobno popolnoma beli kremi. Sol v tej vodi najprej razpade in se raztopi, izgubi ves lesk in svetlobo ter postane temen in črn; nato se postopoma dvigne na površje in plava na vodi kot belo obarvana substanca. Tako poteka beljenje rdečega latona, njegovo modro izpopolnjevanje in spreminjanje v prvinsko snov; t.j. v belo negorljivo žveplo in v fiksni argent vive. Na ta način popolno telo sola še naprej živi v tej vodi; zaživi, zadiha, raste in se množi, tako kot vsaka stvar. Zgodilo se je namreč, da se je telo, sestavljeno iz dveh teles, t.j. iz sola in lune, v tej vodi napihnilo, nabreklo, razpadlo, dvignilo na površje in povečalo, ker je sprejelo substance iz rastlinske in žive narave.

 

Povedati je treba, da prihaja naša voda, ali prej imenovani kis, iz planin, oziroma iz sola in lune; zato je pomešana z zlatom in srebrom in je z njima nenehno povezana; iz te vode telo sprejema belo tinkturo in ima nepojmljivi sijaj. Tisti, ki zna pretvoriti ali spremeniti telo v zdravilno belo zlato bo zlahka s tem istim belim zlatom spremenil vse nepopolne kovine v najboljše ali najčistejše srebro. Temu belemu zlatu pravijo modreci »luna alba philosophorum, argentum vivum album fixum, aurum alchymiae in fumus albus« /belo filozofsko srebro, beli fiksni merkur alkimijsko zlato in belo (nekaj)/; torej, brez tega našega antimonovega kisa ni mogoče izdelati aurum album modrecev. In ker je v našem kisu dvojna vsebnost argentum vivuma, iz antimona in iz sublimiranega merkurja, dobimo dvojno težo in substanco fiksnega argent viva, ki se mu poveča osnovna barva, teža, masa in obarvanost.

 

Torej naša razkrajajoča voda vsebuje pomembno barvilo in veliko zmožnost raztapljanja in ločevanja; kajti ko začuti navaden ogenj, takoj raztopi, prečisti in oplemeniti telesi sola in lune in ju spremeni v belo substanco, kakršna je sama ter jima da barvo, težo in barvilo. Ima tudi moč, da utekočini ali raztopi vse kar se lahko utekočini ali raztopi; to je težka, viskozna, dragocena voda, ki je vredna vsega spoštovanja, saj raztopi vsa surova telesa v prima materio ali prvinsko snov, t.j. v prst in viskozni prah, oz. v žveplo in argentum vivum. Če torej v to vodo potopite liste, obruske ali prah katerekoli kovine, se bo vse skupaj raztopilo in spremenilo v viskozno vodo ali, kot smo že povedali, v belo olje. Na ta način se bo telo zmehčalo in bo pripravljeno za utekočinjenje; da, vsa stvari naredi topljive, recimo kamenje in kovine, nato pa jim vdihne duha in življenje. Ta občudovanja vredna raztopina raztopi vse in spremeni popolno telo v taljivo zdravilo, s tem da ga raztopi, utekočini, fiksira in mu poveča težo in barvo.

 

Delajte torej z njo in dala vam bo vse kar si želite, saj je duh in duša sola in lune; je olje, topilna voda, vodnjak, Balneum Mariae, nadnaravni ogenj, vlažni ogenj, skrivni, skriti in nevidni ogenj. Obenem je najbolj trpek kis, o katerem je starodavni mislec povedal: »Rotil sem Boga in pokazal mi je čisto in prozorno vodo, za katero sem vedel, da je čisti kis, ki spremeni, prepoji in predela.« Še enkrat vam povem, gre za penetrantni kis in gibljivo orodje, ki razkroji, raztopi in spremeni zlato ali srebro v prima materijo ali prvinsko snov. Je tudi edina delujoča sila v vesolju, ki je v naši obrti sposobna predelati kovinska telesa tako, da ohranijo svojo naravo. Je torej edini primeren in naraven posrednik, ki ga lahko uporabimo za topitev popolnih teles sola in lune: čudovito ju raztopi, ohrani njuno naravo, ničesar ne uniči, razen ko ju želi spremeniti v novo, plemenitejšo in boljšo obliko ali varianto, t.j. v popoln kamen modrosti, to pa je njuna čudovita skrivnost ali arkana.

 

Ta voda je namreč nekakšna srednja substanca, čista kot plemenito srebro, ki mora pridobiti barvila sola in lune, da bi se strdila in spremenila v belo in živo prst. Kajti ta voda potrebuje raztopljena popolna telesa, da bi se lahko strdila, fiksirala in koagulirala v belo prst. Čeprav je raztopitev obenem tudi njuno koaguliranje, saj je postopek isti, s tem, da se eno ne raztopi, drugo pa se strdi, lahko telesi raztopi samo tista voda, ki ju podpira po obliki in sestavi. Ne more ostati stalna, razen če je v naravi drugih teles, da se združujejo v eno. Če torej opazite, da telesa koagulirajo z vodo, v kateri naj bi se raztopila, bodite prepričani da je vaše znanje, vaš način dela in delo samo dobro in modro in da ste ravnali povsem pravilno.

 

Ključne besede:

12. stoletje, alkimija, antimon, Artephius, Lapidus, kamen modrosti, postopek priprave, skrivni ogenj, V lovu za zlatom, železo.

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Književnost * leposlovje » Poezija » Sodobna poezija


Feniks - Grenko sladka mikropoezija

 

Feniks - Grenko sladka mikropoezija

Julia Doria

 

Pesniška zbirka > 54 misterijev vesolja, zakodiranih v mikropoezijoKnjige » Nauki ezoterike & duhovnost


Človekova aura

 

Človekova aura

William Walker Atkinson

 

Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju ali izžarevanju, ki obdaja vsako živo človeško bitje, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah in o fenomenih, kot so astralni dvojniki, o zaščiti pred psihološkimi napadi in še več ...Knjige » Zgodovina, družba, filozofija » Filozofija » Filozofija & tuji avtorji


Vibracije misli - Zakon privlačnosti v Svetu Misli

 

Vibracije misli - Zakon privlačnosti v Svetu Misli

William Walker Atkinson

 

Ko bomo spoznali, da je misel moč – manifestacija energije – z magnetno močjo privlačnosti, bomo odkrili odgovore na vprašanja in vzroke za marsikaj, kar se nam je prej zdelo prikrito.Knjige » Osebnostna rast » Medosebna rast & komunikacija


Knjižni komplet Atkinson - 3 knjige (Skrivnost uspeha, Sugestija in avtosugestija, Vibracije misli )

 

Knjižni komplet Atkinson - 3 knjige (Skrivnost uspeha, Sugestija in avtosugestija, Vibracije misli )

William Walker Atkinson

 

Sugestija in avtosugestija močno vplivata na človekovo psihično in telesno zdravje * Skrivnost uspeha - Sproščanje notranje moči * Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajoKnjige » Osebnostna rast » Motivacija


Knjižni komplet Deluje! & Uresniči svoje želje (2 knjigi)

 

Knjižni komplet Deluje! & Uresniči svoje želje (2 knjigi)

Genevieve Behrend, Roy Herbert Jarrett

 

Knjižni komplet 'Deluje! & Uresniči svoje želje', vsebuje dve knjigi.Knjige » Osebnostna rast » Osebnostna preobrazba


Knjižni komplet Vibracije misli & Deluje! (2 knjigi)

 

Knjižni komplet Vibracije misli & Deluje! (2 knjigi)

William Walker Atkinson, Roy Herbert Jarrett

 

Knjižni komplet 'Vibracije misli & Deluje!', vsebuje dve knjigi.Knjige » Osebnostna rast » Motivacija


Skrivnost uspeha & Vibracije misli (knjižni komplet, 2 knjigi)

 

Skrivnost uspeha & Vibracije misli (knjižni komplet, 2 knjigi)

William Walker Atkinson

 

Kaj je tisto v človeku, kar nekomu omogoči, da niza uspeh za uspehom, na osebnem in poslovnem področju? > Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi ...e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Izkušnje pravijo, da je najsrečnejši tisti, ki je osrečil največje število ljudi.

Mary Jane Ryan

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.