Spletna trgovina Doria.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Povečajte pisavoOsnovna velikostPomanjšajte pisavoNatisnite stranPošljite stran prijatelju ali znancu
KnjigarnaSplošni pogoji spletne knjigarneVizitka e-knjigarne
    
Spletna knjigarna Doria.siKnjigarna - Doria.siKnjigeCD&DVDE-BUTIKSlikeVodič za darila

Misliti družbo, ki (se) sama ne misli

Misliti družbo, ki (se) sama ne misli

Avtor: Taja Kramberger, Drago Braco Kotar

 

Cena z DDV: 19,98 €

 


Opis:

 
Koda:9789616768252
Zbirka:Teorija
Vezava:Mehka
Format:14 x 21 cm
Obseg:243 str.
Leto izdaje:2011
Založba:


Opis vsebine:

»Želiva si nemogoče (v Sloveniji): jasno spodnjo mejo sprejemljivega v znanosti in aktiviranje epistemičnega praga disciplin družbenih znanosti in humanistike, da ne bi bile poligon za ideološko gimnastiko ’elit‘ in njihovih klientel,« avtorja.

 

Delo Misliti družbo, ki (se) sama ne misli avtorjev Taje Kramberger in Draga B. Rotarja vsebuje tako objavljena kot neobjavljena besedila, ki sta jih napisala v daljšem časovnem obdobju in ob različnih priložnostih, pri čemer jih druži izvirni humanistični epistemološki pristop k problemom našega družbenega okolja.

 

S pretanjenim teoretskim konceptualnim aparatom, oprtim pred-vsem na sodobno francosko sociološko in antropološko misel, vzameta pod drobnogled razmerje med memorijo in zgodovinopisjem, ki ju vodi tudi v poglavju v katerem opravita obsežno študijo krajev memorije slovenskih borcev v španski državljanski vojni.

 

Poleg tega posvetita posebno pozornost razmerju med angažirano, avtonomno družbeno vednostjo, ki reflektira svoje predpostavke, in postmodernističnim relativizmom ter globalno neoliberalno vulgato. Hkrati osvetlita tudi razliko med emancipatorno večkulturnostjo in izključujočim, identitetnim multikulturalizmom v zgodovini kot tudi v naši konkretni vsakdanjosti.

 

Vse te raziskave zaključuje analiza Foucaultovega razumevanja specifičnega intelektualca, ki v nasprotju z univerzalnim posega s svojim znanjem v točno določene družbeno pogojene probleme, s čimer poskuša neposredno udejanjiti svojo teorijo v praksi in s tem spremeniti svet.  

Delo je kljub obsežnim strokovnim referencam napisano v jasnem jeziku in je namenjeno družboslovnemu in humanisti-čnemu strokovnemu občinstvu kot tudi širšemu krogu bralk ter bralcev, ki jih zanimajo epistemološke, zgodovinske in antropološke raziskave našega kulturnega prostora. Knjigo zaokrožuje zelo obsežen seznam literature in pojmovno ter imensko kazalo.

Taja Kramberger je doktorirala iz zgodovine in zgodovinske antropologije na Fakulteti za humanistične študije Univerze na primorskem. V svojem raziskovalnem delu se ukvarja z zgodovinsko-antropološkimi raziskavami obdobja med 18. in 20. stoletjem.

 

Je pesnica, prevajalka, urednica in avtorica številnih strokovnih člankov ter znanstvene monografije Historiografske divergence: razsvetljenska in historistična paradigma.

Drago B. Rotar je doktoriral iz sociologije in predava zgodovinsko antropologijo na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. V svojem raziskovalnem delu se ukvarja predvsem z zgodovinsko-antropološkimi raziskavami predmarčnega obdobja.

 

Poleg številnih strokovnih člankov in prevodov je izdal tudi večje število znanstvenih monografij, kot so Odbiranje iz preteklosti, Marginalije k razpravi o razmerju med zgodovinopisjem in etnologijo, Risarji: učenjaki, Pigmalionova pregreha itn.

 

Ključne besede:

Taja Kramberger, Drago Braco Kotar, družba, družbeno okolje, družbene znanosti, humanistika, misliti, slovenski borci, sociologija, antropologija, španska državljanska vojna, Foucalt

Mnenja (Število komentarjev: 0)   Napišite mnenje
Prijavite se in vpišite svoj komentar.
Izdelek še nima mnenj. Napišite prvo mnenje.
 

Oglejte si tudi:


Knjige » Zgodovina, družba, filozofija » Politika


BIOPOLITIKA: novi družbeni boji na horizontu

 

BIOPOLITIKA: novi družbeni boji na horizontu

Andrej Kurnik

 

Avtor ni le teoretik novih globalnih družbenih gibanj, ampak tudi njihov aktivist ki se dotika tako zapatističnega boja za pravice indijanskih ljudstev v Mehiki kot evropskih protiglobalističnih demonstracijKnjige » Zgodovina, družba, filozofija » Politika


Civilna družba - stare podobe, nova videnja

 

Civilna družba - stare podobe, nova videnja

John Keane

 

Stare podobe, nova videnjaKnjige » Zgodovina, družba, filozofija » Sociologija


Družbena struktura in človekovo delovanje

 

Družbena struktura in človekovo delovanje

Peter Stankovič

 

Vprašanje razmerja med družbo in posameznikom (oziroma, kakor jo bomo mi naslavljali, dilema struktura : delovanje.Knjige » Zgodovina, družba, filozofija » Filozofija » Filozofija & tuji avtorji


NOV RAZMISLEK O EVROPI - Družbena teorija in pomeni evropeizacije

 

NOV RAZMISLEK O EVROPI - Družbena teorija in pomeni evropeizacije

Gerard Delanty, Chris Rumford

 

Delanty in Rumford opozarjata, da prevladujoči pristopi k preobrazbi Evrope prezrejo sodobne družbenoteoretske razlage narave in dinamike družbenih sprememb.Knjige » Osebnostna rast » Psihologija » Psihologija & psihoterapija


Šesti čut - Družbeni svet v kognitivni znanosti

 

Šesti čut - Družbeni svet v kognitivni znanosti

Gregor Tomc

 

Družbeno življenje, kot ga poznamo ljudje, gnezdi v naši empatični sposobnosti, do zavesti pa pride šele z metaforično jezikovno rabo, ki skupaj tvorita to, kar avtor imenuje šesti čutKnjige » Naravoslovje, znanost, živali » Naravoslovje & ekologija » Ekologija & Zemlja


Podnebje in družba

 

Podnebje in družba

Nico Stehr, Hans von Storch

 

Podnebje kot vir, podnebje kot tveganje > Nico Stehr in Hans von Storch k podnebnim spremembam pristopata z naravoslovne perspektive in z gledišča družboslovnih in humanističnih znanosti.e-pošta:
geslo:
 

Novi na straneh? Registrirajte se!
Pozabljeno geslo?

Košarica je prazna

ZALOŽBA

 

 

Misli in izreki

 

 

 

Aristotelove modrosti 

 

 

 

Zakladnica antične modrosti

Zakladnica antične modrosti


 

 

Vesoljček PI

 

 

 

 

Sugestija in avtosugestija 

 

 

 

Učimo se risati dinozavre


Učimo se risati dinozavre

 

 

 

S pesmico jutro zbudim

 

 

Modrosti velikih mislecev

 

Nasmeh je brezplačno sredstvo za izboljšanje videza.

Neznani avtor

 

Kontakt za naročila: 040 796 639  info@doria.si  |  Dodajte stran med priljubljene  |  Nastavite stran e-knjigarne za domačo stran | Zasebnost in piškotki

Spletna knjigarna Doria.si vse pravice pridržane.